Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Registrera beskrivande varumärke med ortsnamn

Publicerad: 29 oktober 2009, 14:20


Fråga:

Varför får man ibland igenom registreringar för beskrivande varumärken och ibland inte?

Svar:

Huvudregeln är att varumärken som är beskrivande för den produkt eller tjänst som varumärket avser inte kan registreras. Som exempel på namn som inte har registrerats för att de är för beskrivande kan nämnas "Lappmarksprodukter" för bl a renkött, "Rågkusar" för bröd och "Kapitalinvest" för finansmarknadstjänster.

Ett annat exempel är att Orphei Drängar inte fick registrera "Caprice", som på andra språk betyder omväxlande musikstycken, som varumärke för konserter.

Däremot har Patentbesvärsrätten på senare tid godkänt registreringar av kombinationer av beskrivande ord och ortsnamn. Som exempel kan nämnas "Bordörren" för tillverkning av dörrar. Bordörren är en trädörr som produceras av ett småländskt företag som ligger i orten Bor nära Värnamo.

Patentbesvärsrätten beviljade registreringen med motiveringen att det är vanligt med den här typen av kombinationer mellan beskrivande ord och ortsnamn i snickeribranschen t ex Smålandsvillan och Myresjöhus och att konkurrenternas möjligheter att marknadsföra liknande produkter inte skulle bli otillbörligt beskuren genom registreringen.

Monique Wadsted

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.