lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Reklambranschen – det är dags att vi börjar prata om sexismen

Publicerad: 23 oktober 2017, 08:48

Christina Knight.

Jag har känt mig både bestört och berörd av tusentals historier under #metoo. Men från reklambranschen har det varit tyst. För självklart är vår bransch inte skonad från sexuella övergrepp och trakasserier. Så kan vi prata om det här nu?, skriver Christina Knight.

Ämnen i artikeln:

Reklambyråer#MeTooReklambranschenChristina Knight

FT

Fredrik Thambert


Jag vet att vår bransch inte är skonad. Jag har med egna ögon sett kollegor antastas, tagit del av deras berättelser; deras skräck när de varit trängda i barer, i hissar, på fester eller förföljts tillbaka till hotellrum på konferenser etc. etc. Och även om jag, tack och lov, inte råkat riktigt illa ut, har jag som de flesta andra också fått utstå att det tafsats, kladdats, insinuerats och hållts på – nu senast i Cannes i somras faktiskt av en spiknykter, välkänd senior man från känt nätverk. Jag hyvlade av honom ordentligt inför en häpen kollega – det är sånt man klarar när man är lite äldre, men jag minns med fasa hur jobbigt det var när jag var yngre och ny i branschen.

Jag visste liksom inte om det bara var något man fick räkna med som tjej i en mansdominerad bransch och eftersom ingen annan reagerade eller pratade om det, var det som om beteendet hade normaliserats. Dessutom var jag ju snäll och ville inte stöta mig med någon eller, för den delen, förlora jobbet.

LÄS MER: #MeToo – Resumé vill höra din historia

Jag tänker att många unga tjejer i vår bransch kan känna och reagera likadant idag. Vår bransch är trots allt jämförelsevis ganska liten, alla känner alla, snacket kan börja gå. Man vill ju inte bli känd som en humorbefriad torris, eller?

Det är givetvis för alla dem vi nu måste prata om detta. Så att de slipper utstå våldet, övergreppen, förnedringen, skräcken – allt det som detta vidriga och totalt respektlösa beteende medför. Alla i branschen borde börja prata om detta nu, idag – på måndagsmöten, i ledningsgrupper, i personalmöten och utvecklingssamtal. Det är ledningen som måste peka med hela handen för noll tolerans och möjliggöra en jämställd, respektfull kultur. Då tror jag att ni män i vår bransch skulle vakna upp inför vilket lidande det innebär att bli utsatt och vilket ansvar ni alla har, också som förebilder för de yngre män som följer i era fotspår, som rekryteras av er, ser upp till er, beundrar er.

Hur ni beter er i Cannes, vad ni säger och gör på Guldägget och andra fester, konferenser och i mötesrum eller var som helst på och utanför jobbet spelar roll. "What happens in Cannes, must not, can not, will definitely not stay in Cannes".

Christina Knight
Creative Director, UKnight

Jobbar du i reklambranschen och har erfarenhet av sexuella övergrepp och/eller kränkningar på arbetet? Hör av dig! Vi på Resumé är intresserade av din berättelse. Läs mer här!

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev