onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

”Reklambranschen liksom alla andra behöver ta ansvar för sitt agerande”

Publicerad: 27 november 2015, 08:37

Guldäggsjuryn måste ta ansvar för reklamens effekter, tycker Martin Svendsen, universitetslektor i reklam och pr.

Foto: Andy Liffner.

Det är djupt problematiskt när branschen genom sina tongivande aktörer tycks bortse från det faktum att det spelar roll hur reklamen porträtterar vissa frågor, tycker Martin Svendsen, universitetslektor i reklam och pr.

Ämnen i artikeln:

GuldäggetSilla Levin

Christoffer Dymling tog upp en väldigt viktig och intressant fråga i sin debattartikel i går. Han menar att Guldäggsjuryn med dess nya ordförande Silla Levin i spetsen inte kan ta hänsyn till de samhälleliga effekter som reklam har, endast det som är mest kreativt nyskapande ska belönas. Som exempel på när det blir problematiskt med ett fokus på vad som positivt bidrar till samhällsutvecklingen tar Dymling upp konflikten mellan Oatly och mjölk.

Det är emellertid att helt ducka för problemet. Jag vill påstå att det inte är i dessa konflikter som ansvaret för samhället primärt ligger, när det gäller det som reklamen åstadkommer i samhället. Istället bör en se bortom dessa uppenbara kommersiellt betingade konflikter, ytliga konflikter kan man till och med säga. Politiska meningsskiljaktigheter är inte heller problematiska sett ur en allmänt kommunikativ synvinkel, kreativt nyskapande eller inte. Det verkliga problemet är det som inte är lika uppenbart, som hur vi benämner saker och ting, hur vi avbildar relationer och samband.

Jag har i tidigare debattartiklar här i Resumé pekat på den typen av problem, då i relation till hur vi benämner och avbildar kön. Reklam är en del av samhällets allmänna diskursiva klimat där kategorier som kvinna och man aktualiseras, och idéer förknippade med dessa kategorier. Här bor problemet. Inte i ytliga konflikter mellan aktörer i samhället, politiska eller kommersiella. Orienten och Occidenten är en annan kategoridikotomi som är aktuell nu genom reklam som antingen duckar för Sveriges nya sociala situation, eller spelar på den. Reklambranschen liksom alla andra behöver ta ansvar för sitt agerande, verksamma i branschen bör fundera över vad det är som åstadkoms, vad som förs fram, i den offentliga kommunikation som reklamen ytterst är.

Tidigare i år blev det återigen synligt när en kampanj för en porrsajt blev belönad i Cannes. Kreativt nyskapande kanske, men vad är det för relationer i samhället som blir avbildade och hur? Det är frågor som helt försvinner. Det är ett ansvar som inte heller reklambranschen kan väja undan för. Reklam är för viktigt för att göra det i det samhälle vi alla delar; reklam kan inte vika undan för att reklam är en kraft i samhället och i offentligheten. Att reklam kan vara en del av det offentliga samtalet när det gäller exempelvis politik eller en kamp mellan olika syn på kost och hälsa är väl uppenbart. Det går heller inte Dymling emot, och jag kan inte se att Levin nödvändigtvis gör det heller i citatet. Det som oroar mig är när reklam genom sina tongivande aktörer tycks bortse från det faktum att hur reklamen porträtterar vissa frågor är djupt problematiskt, eftersom reklam är en del av det offentliga samtalet. Således är det också en del av vår beskrivning av oss själva som människor. Vi kan inte bortse från det. Jag hoppas att Silla Levin tar ansvar som den viktiga aktör inom reklam, och därför i samhället, som hon är.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev