Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Replik: ”Var tionde cigarett kommer från illegal tobakshandel”

Publicerad: 2 september 2021, 07:03

Johanna Bergbom menar att det finns ett enkelt sätt för Philip Morris att minska rökningen: att sluta sälja cigaretter. Nu svarar Cecilia Lilljeforss, nordisk kommunikationschef på Philip Morris. ”Att omedelbart sluta sälja cigaretter leder varken till att rökningen försvinner eller att efterfrågan på cigaretter upphör.”


Jag kan förstå att det kan finnas en skepsis när ett företag som framgångsrikt byggts upp på att sälja cigaretter nu arbetar för att få folk att sluta röka. Även jag själv hade funderingar kring detta innan jag tackade ja till att vara med på den förändringsresa Philip Morris är mitt inne i. Men tittar vi på faktiska siffror så visar de kraften i denna förändringsresa. Philip Morris har satt upp en ambitiös vision om en rökfri värld och på mindre än sju år har bolaget ökat nettointäkterna från de rökfria alternativen från cirka 0,2 % till dagens närmare 30%. Senast 2025 ska mer än 50% av nettointäkterna komma från våra rökfria produkter.

LÄS MER: Kära Philip Morris, sluta sälj cigg 

För de rökare som inte klarar eller inte vill sluta är det bättre att byta till mindre skadliga rökfria alternativ. Erfarenheten från Japan när de började sälja uppvärmd tobak är att användningen av cigaretter minskade med närmare 30% och i England rekommenderar myndigheterna e-cigaretter för personer som annars inte klarar att sluta med cigaretter. Studier från den engelska hälsovårdsmyndigheten Public Health England visar att enbart 2017 slutade över 50 000 människor i England att röka cigaretter med hjälp av e-cigaretter.

Att Philip Morris, som Johanna Bergbom föreslår, omedelbart skulle sluta sälja cigaretter leder varken till att rökningen försvinner eller att efterfrågan på cigaretter upphör. Det enda som händer är att rökarna i stället köper cigaretter från andra tobaksbolag och att mindre seriösa aktörer får större möjligheter att sälja sina cigaretter. Att se till att oseriösa aktörer inte får fotfäste på marknaden borde vara ett gemensamt intresse då det redan i dag uppskattas att var tionde cigarett som röks i världen kommer från illegal tobakshandel. De som ägnar sig åt denna illegala handel betalar varken skatt, bryr sig om att förhindra att minderåriga använder deras produkter eller de globala hållbarhetsmålen.

E-cigaretter är inte heller den stora inkörsport till rökningen som Johanna Bergbom påstår. Erfarenheten från såväl USA som Storbritannien talar för att det är en väldigt låg andel icke-rökare som regelbundet börjar använda e-cigaretter. De vanligaste användarna är personer som redan är rökare och som använder e-cigaretter för att komma bort från cigaretterna. Erfarenheter från Storbritannien talar också för att antalet dubbelanvändare av cigaretter och e-cigaretter minskar över tid, när myndigheterna ger korrekt information om olika tobaks- och nikotinprodukter skadeprofil och vikten av att byta helt bort från rökningen som är det skadligaste sättet att få i sig nikotin. Även för uppvärmda tobaksprodukter så visar oberoende undersökningar från bland annat Japan, Tyskland och Schweiz att ungdomsanvändningen är låg.

Jag uppmanar Johanna Bergbom att ta del av den förändringsresa och den forskning som Philip Morris har och som vi publicerar helt öppet. Vi välkomnar dialog och samtal om hur vi gemensamt kan göra Sverige rökfritt och ser gärna att det arbetet görs gemensamt, för då kan vi snabbare nå ett slutdatum för försäljning av cigaretter.

 

Cecilia Lilljeforss, Nordisk kommunikationschef Philip Morris

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.