Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Rimlig lön för 17-årig originalare?

Publicerad: 29 oktober 2009, 14:19


Fråga:

Det är så att efter 3 veckors APU på ett företag har jag blivit erbjuden anställning. Företaget trycker, gör original och hanterar storformat. De ska även gå ihop med arkitektkopia, och blir då medlem i Grafiska Fackförbundet. Jag är 17 år gammal, fyller 18 i Juli. Mina arbetsuppgifter kommer att vara främst originalbiten, jag kommer att hantera nästan alla arbeten, en del direkt från kund till tryck. Jag undrar vad en rimlig lön vore för en person i min situation?

Svar:

Härligt att du får starta i "skarpt läge" redan som sjuttonåring och utvecklas tillsammans med företaget. Glöm dock inte bort att du kommer behöva kompleterande utbildningar på vägen i din karriär. Är man så pass ung som du kan det ligga dig lite i fatet rent lönemässigt men fastnar du för branschen så bör du har stora chanser att utveckla både dig och din plånboks innehåll. Rimligt för dig att kunna kräva, som en första ingångslön, ligger kring 15 000-18 000 :-/mån (+/-). Inte någon topplön precis men den kommer att öka med tiden då du blir mer erfaren,kunnig och får större ansvarsområden. Som medlem i Grafiska Fackförbundet kan du också söka stipendier för utbildningar som kommer att vara livsviktiga för dina framtida avancemang. Spana in själv på grafiskautbildningsfonden.se

Nina Malmström

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.