Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Riskerna med positivt tänkande

Publicerad: 22 oktober 2020, 09:22

USA:s president Donald Trump.

Hur gott gör egentligen självhjälpsböcker och positivt tänkande? Den frågan ställer sig Rodolfos Beate Undén i den senaste Beteendebanken.


Ämnen i artikeln:

BeteendebankenPsykologiDonald Trump

Positiv psykologi och idén om tankens kraft har fått stort genomslag i vår kultur de senaste årtiondena, med USA och dess självhjälpslitteratur som de kanske främsta inspirationskällorna. Vi ska visualisera och manifestera det vi vill åstadkomma, vilket ibland riskerar göra oönskade utfall till brister och misslyckanden hos oss själva. Inte minst president Trump har länge frammålat sig som en ”cheerleader for the nation” som till exempel hellre än att skapa panik vill förminska riskerna med att smittas av covid. Trump har nu som bekant blivit smittad, men forskning visar det finns ännu fler risker med ett alltför ensidigt positivt tänkande. 

Vad säger forskningen?
I en studie undersöktes vilken effekt positiva förväntningar och fantasier hade på viktnedgång. Tjugofem kvinnor behandlades i en grupp med beteendeterapi och en annan med lågkaloridiet. Varje deltagare fick vid experimentets början berätta hur många kilo hon ville gå ner och hur sannolikt hon bedömde det att hon skulle nå sitt mål, alltså vilka förväntningar hon hade. Deltagarna fick också detaljerat föreställa sig sitt liv efter att ha genomgått programmet och dessa fantasier kodades av forskarna enligt hur positiva eller negativa de var. Det visade sig att de med positiva förväntningar förlorat flest kilo medan de med positiva fantasier gått ner minst i vikt. Kvinnorna som hade negativa fantasier om framtiden var alltså mer framgångsrika. De deltagare som å andra sidan hade allra sämst resultat var de som hade både negativa förväntningar och hoppfulla fantasier. 

I en annan studie ville forskare titta närmre på hur positiva fantasier påverkar energinivån. Begär är generellt något som höjer energinivån och deltagarna, som var universitetsstudenter, antogs begära bra betyg. Studenterna fick läsa en text som handlade om att de precis fått högsta betyg på ett prov, och ombads detaljerat tänka sig in i situationen – på så vis planterades den positiva fantasin hos dem. Därefter mättes deras blodtryck, ett uttryck för hur snabbt hjärtat slår. Studenterna som fantiserat om höga betyg hade lägre puls än de i kontrollgruppen, och var alltså mindre energiska. Generellt sett krävs energi för att nå mål, men att ägna sig åt positiva dagdrömmar om dessa mål verkade alltså sänka energin och därmed minska sannolikheten att nå dem. 

Och vad innebär det?
Det är lockande att tro att visualiseringar och dagdrömmar om en önskad situation ökar sannolikheten att göra dem verkliga. Tvärtom verkar fantasierna dränera jobbsökare på energin att slipa fram det bästa CV:t och kärlekstörstande singlar på motivationen att faktiskt närma sig sitt kärleksobjekt. Anledningen till att förväntningar och fantasier har olika effekt på oss är troligtvis att de pekar på lite olika saker. Förväntningar är ett uttryck för tron på vår egen förmåga medan att ägna sig åt fantasier snarare alltså verkar göra oss slöa och mindre förberedda på motgångar. Positiva fantasier gör oss å andra sidan mer avslappnade och nöjda, vilket så klart fyller en viktig funktion för att till exempel hantera ångest och stress. Goda ledare är nog de som kan kombinera optimism och visioner med regelbundna reality-checks och ett kritiskt tänkande. 

Beate Undén 

Källor:
Oettingen, G., & Wadden, T. A. (1991). Expectation, fantasy, and weight loss: Is the impact of positive thinking always positive?. Cognitive Therapy and Research, 15(2), 167-175

Kappes, H. B., & Oettingen, G. (2011). Positive fantasies about idealized futures sap energy. Journal of Experimental Social Psychology, 47(4), 719-729..

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.