Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Ruben Östlund är bättre på PR än på att göra film

Publicerad: 5 mars 2018, 11:37

Ruben Östlund missade Oscarsstatyetten i natt – men kanske har en annan karriär framför sig?

Foto: Frankie Fouganthin / Wikimedia Commons

"Jag skulle bli väldigt glad om Ruben Östlund ger upp filmkarriären och istället blir en av världens bästa pr-konsulter hos oss eller någon annan byrå". skriver byrågrundaren David Borg.


Ämnen i artikeln:

KrönikaDavid BorgPRRuben Östlund

Det räckte tyvärr inte i natt för Ruben Östlund, som inte tog hem priset för Bästa icke-engelskspråkiga film. Det kunde ha blivit första gången en svensk film vinner det priset sedan Ingmar Bergmans klassiker Fanny och Alexander. Det hade varit snygg tajming för Ruben Östlund då Ingmar Bergman skulle ha fyllt 100 år i år. Det hade gått i linje med det otroliga pr-arbete som genomsyrar hela hans karriär som filmregissör.

Jag har alltid respekterat konstnärer som pratat så lite som möjligt om sina verk och låter just konstverket stå i fokus. Ruben Östlund jobbar inte riktigt så. När jag besökte Stockholms Filmfestival 2010 var Ruben Östlund inbjuden att prata om sitt konstnärskap. Han pratade då om sin kommande film Play som skulle komma först ett år senare. Han berättade då detaljerat att Play skulle handla om mörkhyade pojkar i Göteborg som rånar ljushyade pojkar genom att spela ett psykologiskt spel med deras fördomar om just hudfärg.

Här var alltså debatten igång om filmens tema långt innan någon ens hade sett den. Jag blev så provocerad att jag vägrade se Play. Så här har det ofta sett ut i samband med premiärerna av hans filmer och där kultursverige – och nu även kulturvärlden – faller för hans pr-genialitet.

För Ruben Östlund är otroligt utstuderad i sitt filmskapande och tycks verkligen älska att ha ena foten i det mediala sammanhanget och den andra foten i filmvärlden. När jag tittar på Rubens Östlunds filmer och följer honom i media undrar jag vad som går först: att filmerna vinner priser, blir omdiskuterade och debatterade i krönikor och morgonsoffor – eller att hans filmteman faktiskt är genuina konstverk?

Jag tror det förstnämnda. Det är just det jag beundrar honom för, inte hans filmskapande. Ingen annan filmregissör, eller konstnär för den delen, får lika mycket medial uppmärksamhet som Ruben Östlund och hans konstverk. Det är bara Lars Vilks rondellhundar som varit i närheten. Gemensamt är att deras konstverk är på samma mediokra nivå, men Ruben Östlund är en betydligt skickligare pr-konsult.

Jag skulle bli väldigt glad om Ruben Östlund ger upp filmkarriären och istället blir en av världens bästa pr-konsulter hos oss eller någon annan byrå.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.