Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Så använder generation Z emojis

Publicerad: 21 november 2022, 09:56

Karin Winther.

Vi tolkar emojis olika, bland annat beroende på vilken ålder vi har. Därmed använder vi också emojis på olika vis, för att kommunicera olika saker. Så, vilka är de viktigaste insikterna att ta med sig? Resumés bloggare Karin Winther går igenom.

Ämnen i artikeln:

NyheterSociala medierEmojiKarin WintherTikTokBloggar

KW

Karin Winther


Få saker engagerar så mycket som åldersångest. Eller åtminstone tydliga bevis på att man anses ocool eller ”gammal” av yngre generationer.

Nyligen besökte jag TV4 för att prata om en studie som analysföretaget  Perspectus Global har gjort, och som på sistone fått nytt liv. Baserat på intervjuer med 2000 personer i åldern 16-29 år kunde man sammanfatta en lista på tio emojis som unga vuxna anser att ”bara äldre”, det vill säga personer över 30 år, använder:

Utöver listan kommer undersökningen också fram till att vi tolkar emojis olika, och beroende på vilken ålder vi har. Därmed använder vi också emojis på olika vis, för att kommunicera olika saker. Så, vilka är de viktigaste insikterna att ta med sig?

Här är tre tydliga trender som jag ser:

1. Äldre använder emojis bokstavligt – unga som ett eget språk
Äldre brukar använda emojis väldigt bokstavligt. Det vill säga, de flesta 30+ tenderar att använda emojis som ett sätt att förstärka eller bildsätta något man redan har skrivit i text. Något övertydligt, helt enkelt. Medan yngre snarare använder emojis som ett språk i sig, där man använder bilderna för att berätta något kompletterande.

2. Generation Z:s använder emojis med undertoner och ironi
Yngres användning av emojis präglas av undertoner, ”dolda” budskap och ibland rätt avancerade rebusar av olika emojis som tillsammans bildar en ny mening. Men framför allt används många emojis ironiskt. Gråtemojin används till exempel av yngre som ett sätt att signalera ett ironiskt skratt, det vill säga att man skattar. Medan den skrattande gråtemojin snarare används ironiskt i motsatt betydelse, det vill säga att man i stället är ledsen/gråter i stället för att man skrattar. Typ ”jag skrattar utåt men inombords gråter jag”.

3. Tummen upp signalerar passiv aggressivitet för unga
En emoji som delar generationerna och skapar förvirring på arbetsplatser är tummen upp. Yngre anser att det väldigt otrevligt och sänder en passiv aggressiv signal, något som helst bör undvikas. Medan äldre däremot anser att det är en oerhört användbar emoji, ett snabbt och praktiskt ”OK” när man har ont om tid. Använder du den däremot till någon under 30 får du helt enkelt riskera missförstånd.

Avslutningsvis vill jag skicka med er den här underbara Tiktok-videon från en förvirrad 30+student som, nyinflyttad i ett amerikanskt studenthem fullt av generation Z-grannar, får en chockartad inblick i det enigmatiska sätt unga använder emojis på. 

Läs fler blogginlägg av Karin Winther här.  

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev