tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Så blir du Årets Lobbyist

Publicerad: 15 april 2009, 10:01

Ann-Therése Enarsson, vd på IQ, vet hur man lobbar effektivt. Hon har själv blivit Årets Lobbyist oooch lyfter nu fram Bert Karlsson som ett exempel på en skicklig pr-maskin.

Ämnen i artikeln:

Bert KarlssonÅrets lobbyist

TR

Tobias Rydergren


Bert Karlsson instruerar en mattant i Matakuten i TV4.

Jag fick krogarna rökfria. För denna framgång utsågs jag till Årets lobbyist 2004. Jag har varit general för A Non Smoking Generation. I dag är min uppgift att som vd för IQ-initiativet (ett dotterbolag till Systembolaget) få svenskarna att hantera alkohol på ett smartare vis. Jag har viss erfarenhet av den frågan. Som juridikstudent drygade jag ut studielånen genom att arbeta som bartender.
Nu sitter jag i juryn som utser Årets lobbyist. Det gör att jag ännu mer än vanligt funderar på vem som är framgångsrik och vilka frågor som finns eller bör finnas högt upp på agendan.
De bistra ekonomiska tiderna har satt ordentlig fart på blodpuddings­försäljningen.

Ann-Therése Enarsson

Från blodpudding är steget inte långt till skolmat. Utbildningsminister Jan Björklund, jordbruksminister Eskil Erlandsson och äldre- och folkhälsominister Maria Larsson har träffat olika aktörer för en dialog om den viktiga skolmaten och hur den kan förbättras. Bland de inbjudna fanns Livsmedelsverket, Statens folkhälso­institut, Sveriges Kommuner och Landsting samt elevorganisationer och skolmatsexperter. Syftet var att tillsammans arbeta för att skolmåltiderna ska hålla en hög kvalitet.

Skolministern har sedan lovat att i den nya skollagen slå fast en minimi-nivå för maten. I framtiden ska skol­lagen inte bara ange att eleverna har rätt till kostnadsfri skollunch, utan också att den ska vara näringsriktig (!).

Detta är en framgång för Bert Karlsson, som i debatten har sagt att skolorna måste bättra sig. Han har lagat skolmat i TV4-serien ”Matakuten” som blev en succé, 930 000 svenskar valde att titta på premiären.

Är det Bert Karlsson som blir Årets lobbyist? Jag unnar honom det, det är så kul att påverka och nå framgång. Han har ju tidigare suttit i juryn för Årets lobbyist och vet hur en slipsten ska dras. Tillsammans med dansband som Lasse Stefanz, Thorleifs, Barbados och Arvingarna rasade han mot den så kallade dansbandsmomsen. Nu debatterar han prostatacancer. Ja, den karln driver ett helt batteri av frågor.
Hur det går till? Ta en kändis, en fråga som berör oss rakt in i magen och lägg på en undersökning. Rör sedan om. Radhusbiff som favorit i kristider är ett självklart val, men barnen bör få varierad kost. Kostchefernas branschförening applåderar och LRF skrattar hela vägen till banken.

Ann-Therése Enarsson
vd, IQ

Håller du inte med Ann-Therése? Skriv ett svar och mejla till Tobias Rydergren.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev