lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Så blir du en expert. Del 1

Publicerad: 18 februari 2020, 12:28

Resumés bloggare Johan Ståhlberg dök ner i studien ”The Role of Deliberate Practice and the Acquisition of Expert Performance” för att hitta svaret på hur man blir ledande expert i sin bransch.

Ämnen i artikeln:

Kreativitet

Som jag skrev i mitt förra inlägg (läs det här) så snubblade jag över denna studie av den svenska psykologen K Anders Ericsson och hans kollegor Ralf Th. Krampe och Clemens Tesch-Romer, då jag läste boken Outliers av Malcolm Gladwell. Vad Ericsson och hans kollegor gjorde är rätt så häpnadsväckande och spräcker helt myten om medfödd och naturlig talang. Deras studie var så intressant att jag bestämde mig för att läsa den i sin helhet och dela med mig av de bästa delarna med er – ur en kreativ persons perspektiv.

Det viktigaste först. Medfödd och naturlig talang finns inte. Punkt! Vad många misstar för just medfödd eller naturlig talang är ofta ett resultat av intensiv träning under en längre period. De enda medfödda och naturliga ”talangerna” som kan ärvas är din egna längd och längden på dina ben, till exempel. Vilket är bra för basketspelare, simmare och löpare. Att ha ett medfött sinne för konst, fotografi eller skriva texter finns inte.

Det som krävs för att nå expertnivå, inom sitt yrke eller nisch, är en speciell typ av träning under lång tid, minst 10 år.

Vad leder till ett hantverk på expertnivå

Inte helt överraskande är det träning som leder till bättre prestationer och kunskaper. Regelbunden träning, som löper över minst 10 år och uppnår 10 000 timmar, leder till expertnivå. Men tyvärr, så är det inte så enkelt att bli bäst-i-test. För att få det svaret behöver man titta på de omkringliggande omständigheter som leder till att man når expertnivå. Så som strukturen och varaktigheten på din träning, din fritid och återhämtning efter din träning.

Förvärvande av färdigheter och prestationer är inte en stadig kurva uppåt heller. Utan mer av en trappa med olika nivåer och platåer att nå och övervinna. Samma gäller för repetition av samma övning om och om igen under en lång tid. Som till exempel använda exakt samma ljussättning till dina bilder. Där nivån av kunskap avtar och för att utvecklas vidare krävs mer utmanande uppgifter och övningar. Som att då tillexempel jobba med fler ljuskällor osv.

Ett tecken på avsiktlig träning: utnött utrustning.

Träning med en avsikt

Så, den här träningen som du behöver göra? Är det när jag, som fotograf till exempel, tar snapshots av mina vänner, eller som copywriter snabbt skriver ner en bit text eller skissar på en logga då jag är uttråkad på jobbet som grafisk designer? Såklart har det en liten (väldigt liten) effekt på din utveckling, men det vi pratar om är träning med avsikt. Där enda avsikt och mål är att lära, utvecklas och bli bättre. Till exempel, att jobba på en viss typ av retusch i Photoshop, jobba på din storytelling så att den bok du skriver kan bli ännu bättre eller djupdyka i färgvetenskap som grafisk designer. Det enda syftet med avsiktlig träning är att bli bättre på ditt hantverk, inte att ha kul eller göra samma sak som du redan bemästrar om och om igen.

Avsiktlig träning kräver en stor portion ansträngning och energi från din sida och går ofta långsamt framåt – därav 10 års regeln. Just detta är ofta skillnaden mellan amatörer och proffs. Där amatörer oftast enbart vill ha kul längs resans gång, vilket resulterar i att de oftast bara når en viss nivå av expertis. Medans proffs, eller folk som siktar på att bli proffs, spenderar åtskilliga timmar. Där de outtröttligt nöter och tränar på varenda detalj i sitt arbete – med den enda avsikten att bli bättre och att nå absoluta expertnivå.

Tillsammans med rätt struktur och varaktighet är motivation och uthållighet lika viktiga beståndsdelar att ha i sitt tränande. Då studie efter studie visar att expertnivå är något som byggs upp under en längre tid. Där resultat och speciella prestationer behöver minst 10 år av aktiv och intensiv träning och förberedelser, som uppnår till minst 10 000 timmar. Till exempel en Grandmaster titel i schack tar dig minst 10 år att förtjäna. För utan rätt motivation och förmågan att vara uthållig så kommer du aldrig ha orken att göra det arbete som krävs i det långa loppet. För efter dessa 10 år och 10 000 timmar är det inte räkmacka, utan bara att fortsätta framåt.

Detta vill avsluta den första delen om vad som krävs för att nå expertnivå. I nästa inlägg kommer vi djupdyka ännu längre ner i studien och om hur man ska träna och vilken tid du faktiskt behöver lägga ner på avsiktlig träning.

Läs fler inlägg på Johans Shåhlbergs blogg Kreativa livet här.

Love,

Johan Ståhlberg

Mail: himself@johanstahlberg.com
Web: www.johanstahlberg.com
Blog (ENG): blog.johanstahlberg.com
Instagram: www.instagram.com/Johan_Stahlberg
Facebook: https://www.facebook.com/Johanstahlbergphotography

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev