Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Så får du effekt av Instagram-videos

Publicerad: 28 juni 2013, 09:34

Ehsan Nasari, vd för filmbyrån Populate, menar att det måste finna en strategi i botten.

I veckan lanserade Instagram sin nya videotjänst och redan verkar det som att en del varumärken har börjat experimentera med Instagram-videos. Tyvärr finns det i regel ingen strategi i botten när majoriteten av organisationer använder film i sin kommunikation. Oftast handlar det om just experiment, skriver Ehsan Nasari, vd för filmbyrån Populate, rådgivare inom filmstrategier.


Grundproblemet är att det finns väldigt lite publicerad forskning om hur organisationer kan använda film i kommunikationen som ett påverkansverktyg. Gör man en sökning i forskningsdatabaser hittar man på sin höjd ett par artiklar.

För att kunna få bra påverkanseffekt av film måste det finnas en tydlig strategi  för videokommunikationen. Varför, när och hur film ska användas är frågor  som sällan besvaras på en övergripande nivå. Filmaktiviteter sätts sällan i ett kommunikativt sammanhang.

Det vi vet idag är att film är ett väldigt kraftfullt kommunikationverktyg om det används på rätt sätt. Efter ledarskapet är film kanske det verktyg som bäst kan användas som ett styrmedel för att påverka attityder. Och film kan även användas som ett bra verktyg för att på ett pedagogiskt sätt beskriva komplexa tjänster och produkter.

Filmformat liknande Instagram-videos skulle exempelvis kunna vara utmärkt kommunikationsverktyg för ledare, marknadsföring av den interna webb-TV kanalen (exempelvis korta filmtrailers som marknadsför kommande avsnitt) och för att stärka arbetsgivarvarumärket.

Enligt Ericssons prognoser kommer 85 % av allt innehåll på Internet att vara film till 2020. Detta innebär att vi med stor sannolikhet kommer att se fler webbaserade videotjänster. Att producera och distribuera film kommer inte att vara en utmaning i framtiden. Utmaningen kommer snarare att ligga i hur man ska använda film som ett strategiskt och taktiskt kommunikationsverktyg för att uppnå en tydlig påverkanseffekt.

Ehsan Nasari
Vd för filmbyrån Populate, rådgivare inom filmstrategier

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.