Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Så ska du bemöta falska nyheter om coronaviruset

Publicerad: 26 mars 2020, 12:37

Coronakrisen sätter fingret på svårigheterna att hantera desinformation, propaganda och fake news. Forskning visar på riskerna med att bemöta falska påståenden, då det ofta gör mer skada än nytta. För att lyckas måste vi göra tvärtemot hur vi vanligen hanterar myter, det skriver Arvid Westfelt på Spoon.


Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

EUvsDisinfo, som är en del av EU:s utrikestjänst, har kartlagt desinformation om viruset. Några av de berättelser som trendar enligt deras senaste genomgång handlar om biologiska vapen, migranter, 5G-nätet, naturliga läkemedel och chemtrails.

Det här är så klart ingenting nytt. Fake news i olika former har alltid förekommit och drabbar inte bara politiska organisationer, medier och kända profiler utan också små och stora företag.

Vad som blir ännu tydligare nu är svårigheterna att hantera all form av desinformation utan att det slår tillbaka. För vi är lätta att manipulera.

Forskning inom kognitiv psykologi visar att vi gärna tror att vår världsbild är den enda sanna och att vi föredrar information som stärker våra åsikter. Vi utvärderar sanningshalten i ett påstående utifrån om andra tror på det, om det finns stödjande bevis, om det stämmer med vad vi tror, om det kommer från en trovärdig källa och om det berättar en bra story. Men framför allt passerar det lättare för sanning om det är lätt att förstå.

Därför slår korrigering av falsk information ofta tillbaka. För om försöken att slå hål på myterna gör dem lättare att förstå, genom att till exempel upprepa dem, ökar risken att de känns ännu mer sanna. Populära format som ”Coronaviruset – sant och falskt om skydd och spridning” (Expressen) eller ”14 myter om corona du inte ska tro på” (Aftonbladet) inte bara upprepar och illustrerar myterna. De ger också känslan av att många tror på dem vilket skapar ännu mer trovärdighet hos myterna.

Rätt sätt att hantera desinformation och fake news är:

Repetera sann information och ignorera om möjligt myterna.

Gör sann information enkel att förstå.

Illustrera med film och bilder och använd lättläst typsnitt.

Berätta en bra story.

Sanningen är ofta komplicerad. Men vill vi nå ut med den behöver våga göra den lika aptitlig och lätt att ta till sig som lögnerna den tävlar med.

Arvid Westfelt, videoproducent på Spoon

*EUvsDisinfo, EEAS Special Report: Disinformation On The Coronavirus – Short Assessment Of The Information Environment, 19 mars 2020.

*För en introduktion till forskningen inom kognitiv psykologi inom ämnet se till exempel artikeln Making the truth stick & the myths fade: Lessons from cognitive psychology av Schwarz, Newman och Leach i Behavioral Science & Policy från 2016.

Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.