Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Scrum ingen lösning på alla misslyckade webbprojekt

Publicerad: 31 oktober 2014, 08:14

Jenny Atmer.

Siffran spred sig som ett ramaskri över Sverige för sex år sedan. 82 procent av alla svenska IT-projekt misslyckades. Färre än 2 av 10 projekt höll tid, kvalitet och budget. Undersökningsbolaget Exidos data från svensk privat sektor etsade sig fast och lever fortfarande kvar i mångas minne, skriver Jenny Atmer på Nansen.


Ämnen i artikeln:

Nansen

Samtidigt var detta en tid då lättrörlig, agil projektmetodik som scrum och kanban började få fäste. Metodik som sedan dess blivit standard. En klar förändring mot klassiskt, omständigt vattenfallsarbete som kan varit orsak till den trista statistiken.

Så förändrade agil projekt- och utvecklingsmetodik allt? Standish Chaos Reports 2013, med hela 50 000 IT-projekt som underlag, släpptes nyligen. 61 procent av alla IT-projekt är fortfarande att anse som misslyckade. Misslyckade här betyder att projekten helt lades ned eller kraftigt led av försämrad leverans, försening eller ökad kostnad.

Så varför fungerar inte
Scrum? Varför lyckas inte ens 4 av 10 IT-projekt 2014?

Sedan begreppet scrum myntades har metodiken ansetts vara en lättrörlig förlängning på tillämparens egen verksamhet. Metodiken bygger på det agila manifest som ifrånsätter tyngre dokumentation och regelverk. I metodikens natur har det därför varit svårt att kräva kvalificerande studier eller kompetensintyg. Den vanligaste "certifieringen", scrum CSM, erbjuds efter några få timmars verbal föreläsning och kräver således väldigt lite av åhöraren.

För fyra år sedan ledde detta till en schism. En av det agila manifestots författare bröt sig loss och erbjöd sin egna, mer kvalificerande syn på scrum; Professional Scrum.

Kraven på en Professional Scrum Master (PSM) är höga. Kursen är omfattande och avslutas med godkänd certifiering hos utsett institut. Egenskaper som borgar för bättre projektkvalitet.

Detta är modern agil metodik som den var tänkt att fungera. Professional Scrum är inte bara en projektmetod, ett snabbrörligt arbetssätt som verifierar kompetens. Ett team med certifierade Professional Scrum Developer (PSD) borgar för kvalitet och bryter inte tids- och kostnadsramar.

Professional Scrum kan vara lösningen i en tid då projektbeställare börjat ifrågasätta scrum och agil metodiks lämplighet.

Professional Scrum verifierar scrum masters i två nivåer, PSM I och PSM II, beställare certifieras som Professional Scrum Owner och tekniska resurser som Professional Scrum Developer (PSD) inom antingen java eller .NET.

Det är dags för ett agilt omtag. Rätt genomförd är utan tvekan scrum det bästa sättet att nå fler framgångsrika svenska webbprojekt.

Janny Atmer
Nansen

Ämnen i artikeln:

Nansen

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.