Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Sju tips för att få distansarbetet att fungera

Publicerad: 17 mars 2020, 08:58

Regering och myndigheter har rekommenderat att de som kan bör jobba hemifrån. Här delar elbolaget Tibber, som har kontor runtom i Europa, med sig av sina tips för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för distansarbete.


Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Det svensk-norska elbolaget Tibbers medarbetare och byråer är utspridda över flera länder och de arbetar därför på olika håll i Stockholm, Oslo, Helsingfors och Berlin. Här delar de med sig av sina bästa tips på hur man skapar bra förutsättningar för att kunna jobba på olika orter med både sina inhouse-medarbetare och konsulter. 

1. Gör de digitala mötena till standard

Se till att deltagande på distans inte blir det näst bästa, utan som det normala. Om flera personer kan delta på samma plats är det givetvis ett möjligt sätt att hålla möten - men inte det huvudsakliga.

2. Engagera deltagarna

Ha alltid videomöten - det tillåter interaktion och förmedlar känslor bättre. Det viktigaste är att engagera alla redan från mötets början genom att låta alla säga någonting - även om det bara handlar om att dela med sig av sina förväntningar eller att man berättar hur man mår. När alla får chans att säga något redan i början är det mer troligt att det håller i sig även mot slutet av mötet.

3. Dela underlag med hjälp av molntjänster

Innan mötet funkar detta som en agenda, som både ger deltagarna möjlighet att addera punkter till listan men också att förbereda sig. Det möjliggör också för alla att i efterhand bidra med sina anteckningar och en alternativ möjlighet att delta. Om alla har möjlighet att komma med input till agendan och underlaget blir de också mer engagerade. Även om alla bidrar med anteckningar är det dock fortfarande viktigt att ha en dedikerad person som anteckningar under alla möten.

4. Fördela tiden mellan deltagarna

Se till att det är olika personer som ansvarar och redogör för de olika punkterna på agendan. Om det är flera som är aktivt delaktiga i mötena blir mötena också mer interaktiva vilket uppmuntrar till diskussion. Om mötet är en monolog engagerar det inte deltagarna och skapar inga diskussioner.

5. Sänk tempot

Låt en person ansvara för att leda diskussionen och se till att alla får komma med input. Ibland kan det till och med underlätta att en person ansvarar för att fördela ordet. Man kan också använda chattfunktionen som finns tillgänglig i de flesta videokonferenssystem för att visa att man vill komma med input utan att man behöver avbryta någon. Det sänker tempot under mötet men gör det mycket lättare för alla deltagare att faktiskt delta.  

6. Skapa en avslutningsritual 

Sammanfatta vad som ska hända och göras härnäst. Fråga alla om de vill ge någon avslutande kommentar (om inte annat, fråga om vad alla tyckte om mötet). Se till att alla vet vad de ska göra.  

+1 Sätt av tid för det sociala

De som har tid kan logga in en kvart innan mötet faktiskt börjar för lite mer personligt småprat eller för att diskutera andra ärenden. Det här skapar tid för de viktiga sociala mötena och för vardagligt småprat (som är väsentligt när man inte jobbar på samma plats), medan mötet fortfarande kan börja i tid

Elina Koivisto, chief marketing officer, Tibber.

Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.