Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Ska jag nämna att jag är gravid?

Publicerad: 29 oktober 2009, 14:19


Fråga:

Jag är gravid i 4e månaden och har fått ett projektledarjobb på 1,5 år på en statlig myndighet  (vi ska skriva kontrakt i veckan). Jag har inte nämnt att jag är gravid än. Är nu villrådig? Ska jag berätta eller ej innan kontrakt skrivs? Man vill ju inte bränna sina chanser inför framtiden, men vill samtidigt jättegärna ha det roliga jobbet.

Svar:

Lagen är ganska tydlig när det gäller diskriminering av gravida men ditt fall är lite speciellt. Eftersom du troligtvis kommer att vara mammaledig en stor del av den tidsbegränsade anställningen så blir det inte plättlätt att svara på frågan. Det är inte heller direkt ovanligt att gravida kvinnor blir rekomenderade, av läkare, vila i hemmet ett antal veckor innan lillan/lillen vill ta sig ut..... Har egen erfarenhet, är själv förälder till ett gäng ungar. Eftersom du förväntas utföra ditt projektledarjobb under 1,5 år men troligtvis kommer att vara "ledig" mer är tre fjärdedelar av den aktuella visstidsanställningen så vågar jag inte garantera att du inte kan bli nekad anställning, just p.g.a. att du "mörklägger" själva graviditeten... Jag tycker inte frågan är tillräckligt rättsligt prövad. Hade det varit en tillsvidareanställning hade läget varit lättare att bedömma. M.a.o.... Du får ett uppdrag där arbetsgivaren kontrakterar dig  för att du uppenbarligen är rätt person. Arbetsgivaren har också gjort en tidskalkyl (1.5 år) för det aktuella projektet. Det kan se lite taskigt ut om du då undanhåller informationen om att du inte kan vara närvarande mer än kanske bara 20-30 procent av din förväntade arbetstid. En domstol skulle säkert pröva "caset" och chansen att vinna finns med tanke på tidigare, liknande domar. Det du med stor säkerhet förlorar, hur det än går i domstolen, är dina chanser att få ett nytt jobb inom samma myndighet. Jag skulle, om du känner för det förstås, önska att du kontaktar mig per telefon så kan vi bolla ditt ärende mellan fyra "öron".

Camilla Palmblad

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.