Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

”Ska verkligen en 87-åring få rösta?”

Publicerad: 18 oktober 2016, 10:49

Caroline Jungsand är opinionsbildare i Resumé.

Det-var-bättre-förr-tänket drabbar tydligen oss alla till slut. Vi blir konservativa och reaktionära och tycker att ungdomen är lat och bortskämd, skriver Caroline Jungsand.


Ämnen i artikeln:

BrexitCaroline JungsandÅldersdiskrimineringDonald Trump

Den äldsta personen jag känner, Märta 95 år, säger att hon med glädje skulle avstå sin röst i valet till någon som ska leva längre med konsekvensen av den. Tyvärr tror jag inte att hennes inställning är så vanlig.

Ord som "vikten av livserfarenhet" kommer med stor sannolikhet upp. Och absolut, jag håller med, men jag håller ännu mer med om det gamla indianordspråket "Vi ärver inte jorden av våra föräldrar, vi lånar den av våra barn". Om indianordspråk är svårt att relatera till så tar vi även lyxmärket Patek Philippes version: "You never really own a Patek Philippe, you merely look after it for the next generation." Nu har vi ju med handen på hjärtat inte sett efter jorden så där lysande under de senaste århundradena så vi kanske ska testa något nytt.

Clint Eastwood gav sig nyligen in i den amerikanska valdebatten. Han störde sig på att det är så politisk korrekt numera. På hans tid brydde man sig inte så mycket på ojämställdhet, rasism och sådant. Nu lever vi i en "pussy generation where everything is called racist". Donald Trump är hans val den åttonde november.

Det-var-bättre-förr-tänket drabbar tydligen oss alla till slut. Vi blir konservativa och reaktionära och tycker att ungdomen är lat och bortskämd. Ungdomsbarometern lärde mig nyligen att vi faktiskt kan spåra den sägningen så långt tillbaka som till Platon. Men unga är inte lata, de är förändringsbenägna, drivna och pålästa och tänker att världen kan och ska bli en bättre plats.

Den typiska Brexitförespråkaren är en låg­utbildad pensionerad man. Den högskoleutbildade kvinnan under 30 röstade stanna. Är åldersdemografin som vi trodde skulle bli ett problem för vår sjukvård nu även ett problem för vår demokrati? Ska vi när befolkningen lever längre införa ett övre ålderstak?

Om en 17-åring inte får bestämma så kanske inte en 87-åring heller. Men den logiken så slipper Clint Eastwood igenom på håret det här valet, men nästa gång, då är det ta mig fan stopp i dörren för gubben!

Caroline Jungsand
Grundare, Juno PR

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.