Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Skvallra inte på utlandssemestern om du vill passa in

Publicerad: 22 juli 2021, 11:24

Att bemöta opassande beteende med en utskällning funkar inte överallt.

Foto: Pixabay

Om du reser i sommar kan det vara bra att vara försiktig med att skvallra om regelbrott. Hur man hanterar normbrytande skiljer sig nämligen nämnvärt mellan länder, skriver Beate Undén, beteendevetare på Rodolfo, i veckans Beteendebank.


Ämnen i artikeln:

RodolfoBeteendebanken

Alla som lever i ett samhälle behöver förhålla sig till besvärliga människor – de som bryter mot normer, sociala regler och tabun. I Sverige som har få faktiska lagar för att bekämpa smittspridningen har det desto större betydelse hur vi socialt ”straffar” dem som bryter mot rekommendationerna. En ny svensk studie visar det inte bara är normerna i sig som varierar mellan länder och kulturer – även sättet vi bemöter normbrott är väldigt olika i olika delar av världen. 

Vad säger forskningen?

Deltagarna i studien kom från 57 olika länder på alla världsdelar. De fick läsa om olika sorters normbrott, som att under en begravning lyssna på musik i hörlurar, sova på en restaurang, sjunga på ett bibliotek eller läsa en dagstidning på en biograf, och ange hur lämpligt eller olämpligt de ansåg beteendet. De fick också uppge hur de helst skulle bemöta det avvikande beteendet: genom att ge en arg tillsägelse, fysisk konfrontera personen, skvallra, undvika eller frysa ut personen eller att inte göra någonting. 

Fysisk konfrontation, till exempel en knuff, samt utfrysning ansågs som de bästa metoderna i länder med låga medelinkomster, låg jämställdhet och intolerans mot sådant som homosexualitet, abort och skilsmässa. I Algeriet och Indonesien var dessa metoder särskilt populära. Skvaller däremot, ansågs som det sämsta sättet att bemöta normbrotten. I länder som Sverige och Finland däremot, var sambandet det omvända. Skvaller ansågs vara det bästa sättet att hantera andras ogillade beteende medan fysisk konfrontation och utfrysning sågs som rent olämpliga reaktioner. 

Och vad betyder det?

Att tycka olika om hur man bör bete sig är en del av att leva i ett samhälle, och vilka normer som råder kommer det nog alltid på olika sätt förhandlas om. Om du i sommar reser och umgås med personer från andra kulturer kan det vara värt att tänka på att du själv kan begå ett grovt normbrott genom att skvallra om folk som beter sig konstigt. Jämfört med att säga till eller frysa ut, har skvaller fördelen att inte bara befästa normen gentemot den person som brutit den, utan även gentemot övriga inblandade (eller inte inblandade) personer. På det sättet kan skvaller sägas vara en mer konservativ handling, i bemärkelsen att se till normer upprätthålls, än att helt enkelt fräsa ifrån. Men studien har inget definitivt svar på vilken bestraffning som är mest effektiv för att begränsa normbrott. Vad tror du, är det i fattigare eller rikare länder som social bestraffning lyckats bäst med att få folk att till exempel hålla social distans eller undvika att resa under pandemin? 

 

Beate Undén, beteendevetare Rodolfo

Källor

Eriksson, K., Strimling, P., Gelfand, M., Wu, J., Abernathy, J., Akotia, C. S., ... & Van Lange, P. A. (2021). Perceptions of the appropriate response to norm violation in 57 societies. Nature communications, 12(1), 1-11.

Ämnen i artikeln:

RodolfoBeteendebanken

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.