Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Sluta begränsa b2b-marknadsföring till Linkedin

Sedan Tiktok kom in i bilden har det börja klarna för mig: vi behöver sluta sätta likhetstecken mellan LinkedIn och b2b-influencer marketing. Och egentligen, marknadsföring i stort, skriver Frida Wallsbeck på Meltwater.

Publicerad: 13 juli 2022, 07:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

OpinionLinkedinB2B

Lika självklart som Instagram känns för b2c-företag, känns LinkedIn — plattformen som fokuserar på professionellt nätverkande och skapar möjligheter att driva försäljning, marknadsföra event och locka nya prenumeranter till nyhetsbrev — för b2b. Och jag är sannerligen skyldig till uppdelningen själv. 

Strategier, kanaler och budskap kommer till viss del alltid behöva se olika ut på grund av de fundamentala skillnaderna i kundresan. Men jag tror att det är tid för oss som bransch att tänka utanför boxen och sluta begränsa b2b-marknadsföringen till LinkedIn. Det är inte den enda sociala medier-plattformen som lämpar sig för business to business, och Tiktok är inte ”bara för unga”. 

Mer kreativitet och mer känslor

All marknadsföring handlar om att nå och övertyga rätt målgrupp. Och med tydligt fokus på professionellt nätverkande är det inte konstigt att vi låtit LinkedIn bli go to-plattformen för b2b.

Den funkar också bra för influencer marketing, med ambassadörer (som de ju oftare kallas inom b2b) som jobbar för att skapa intresse för konferenser och webbinarier, eller driver försäljning av produkter och tjänster. Dessa förväntas, till skillnad från b2c-influencers som huvudsakligen behöver övertyga känslodrivna konsumenter, skapa förtroende bland kunder genom rationella thought leadership-budskap. 

Intressant nog finns dock studier som visar att marknadsförare, trots hur vi brukar resonera, har anledning att börja jobba mer känslodrivet i sina b2b-strategier. Därför att även om majoriteten inte skulle erkänna det, fattar b2b-köpare i viss mån även de känslostyrda besluten. Och här kommer diskussionen om kreativitet in bilden. 

Genom att utesluta nytänkande plattformar och de innehåll som cirkulerar på dessa, kan b2b-marknadsförare gå miste om viktig potential. Nej, alla sammanhang kommer inte vara rätt för ditt företag. Men att inte våga utforska är att stänga viktiga dörrar. Vi behöver komma ihåg att köpare — både b2b och b2c — söker inspiration, underhållning, och viktigast av allt: äkthet på sociala medier. Och där har TikTok en hel del att erbjuda.

B2b-köpare (och influencers!) på Tiktok

B2b-köparen kanske inte scrollar på Tiktok under sin arbetsdag. Men gör hen det efteråt? På tåget eller hemma på soffan? Ja, troligtvis. Enligt Meltwaters State of Social Media-rapport är nämligen Tiktok den snabbast växande kanalen 2022, och för de som fortfarande tänker att det är en plattform för ”de unga”; kom ihåg att vi har 25-åriga Gen Z-entreprenörer och investerare där ute, hungriga på inspiration och underhållning. 

I grund och botten handlar det om varumärkesbyggande. Att bli ihågkommen. Jag kan förstå att den kreativitet och lekfullhet som präglar plattformen kan kännas onaturlig för b2b vid första anblick, men med genom samarbeten med rätt ambassadörer kan b2b-företag bli ihågkomna på rätt sätt — även på Tiktok.

En viktig skillnad när vi pratar just b2b-influencers är vikten av att prioritera långvariga partnerskap och framför snabba samarbeten. Din ambassadör behöver kunna skapa content och distribuera det effektivt via sina kanaler, men viktigast av allt är att personen besitter verklig expertis på området. För oss på Meltwater är exempelvis digitala marknadsföraren Tony Hammarlund en utmärkt ambassadör. 

Med det sagt; våga tänk utanför b2b-boxen och börjar experimentera. Kanske finns din nästa ambassadör på Tiktok. 

Frida Fors Wallsbeck
Nordisk marknadschef för Meltwater

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

OpinionLinkedinB2B

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.