Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Snart inser influencers affärspotentialen i att ställa om

Publicerad: 13 oktober 2022, 07:52

Patrizzia Ohlson, pr-specialist, Juno Public Relations och Johanna Leymann, hållbarhetsexpert inom mode.

Foto: Linnéa Jonasson Bernholm

Professionaliseringen av influencers ställer nya krav på det personliga varumärket. Följarna ifrågasätter oetiska samarbeten samtidigt som marknaden för hållbara företag mognat och breddats. Therése Lindgren är bara början – snart kommer fler att inse att ett hållbart influencerskap är affärskritiskt, det skriver Junos Patrizzia Ohlson och Johanna Leymann, hållbarhetsexpert inom mode.

Ämnen i artikeln:

NyheterModeInfluencersHållbarhet

Man brukar säga att det är politikerna, företagen och konsumenterna som är grundpelarna i samhällsförändringen. Samtidigt kan det inte ha undgått någon att det finns en ny stakeholder i stan, en fjärde pelare med enorm, nyvunnen makt. Självklart pratar vi om influencers! 

Aldrig tidigare har politiker och myndigheter synts så mycket på andra profilers sociala plattformar, och för många företag är reklamsamarbeten med influencers en helt avgörande säljkanal. Hårdvalutan är följarna, tillika konsumenter och röstberättigade medborgare, som hyser ett högt förtroende för sina internetförebilder och lyssnar till vad de säger, gör och rekommenderar. Influencers konverterar mer än något annat. 

Det senaste decenniet har präglats av en total professionalisering av influenceryrket. Det syns bland annat på branschens omsättning i Sverige som på sju år har ökat med hela 218 procent. I år förväntas den omsätta 1,5 miljarder kronor. Influencers är mer och mer att betrakta som företag. Precis som för näringslivet i stort krävs det ett långsiktigt strategisk arbete för att förbli relevant för sin målgrupp, så för att överleva över tid som influencer gör man klokt i att titta på sin affärs- och varumärkesstrategi. 

För näringslivet faller det sig naturligt att tänka i form av långsiktig överlevnad och det är just därför som marknaden för hållbara alternativ har blomstrat. Det finns i dag mycket pengar och ett stort investeringsintresse i hållbarhet. I en undersökning säger nio av tio svenska företag att hållbarhetsarbete är viktigt för deras varumärkesbygge. Man har helt enkelt insett att omställning är en nödvändighet för att attrahera en modern, medveten och kräsen konsument. Men också för att överhuvudtaget kunna finnas kvar som företag i framtiden. 

Samtidigt är vi långt ifrån ett hållbart näringsliv. Att företagen pratar hållbarhet behöver inte betyda att de faktiskt bidrar till den. Till exempel står den svenska textilkonsumtionen för utsläpp av växthusgaser på över fyra miljoner ton koldioxidekvivalenter, varje år. Det motsvarar utsläpp från 850 000 varv runt jorden med bil. En konsumtion som influencers bidrar till i allra högsta grad. Men trots modeföretagens intensifierade hållbarhetskommunikation och konsumenters ökade medvetenhet har svenskarnas inköp av kläder ökat med 30 procent sedan år 2000, och volymerna i modebranschen fortsätter att växa tack vare billig tillverkning, snabb konsumtion och kortvarig livslängd av klädesplagg. Dessutom blir det vanligare att influencers tillsammans med företagen fälls för vilseledande miljöpåståenden, varför kunskap om greenwashing kommer bli en överlevnadsfråga. 

Ekvationen är tydlig. Influencers kommer snart att gå samma väg som företagen och utnyttja affärspotentialen i att ställa om. I våras blev Therése Lindgren den första stora influencern att införa krav på sina modesamarbeten. Hon har förstått att en influencer som vill klara sig i framtiden måste rusta sitt varumärke med hållbarhet. Och just nu finns en gyllene möjlighet att positionera sig som en pådrivare i den gröna omställningen och vinna popularitet hos följarna. Som ett resultat bidrar man till att skapa incitament för företagen att förändra sina strukturer och affärsmodeller. Kanske blir det den fjärde maktpelaren som en gång för alla får den ökända modeindustrin att minska sin produktion och förbättra villkoren för textilarbetarna. 

Det är ett faktum att en stor del av influencerbranschen tjänar pengar på att samarbeta med företag som i dag inte är hållbara, men det gör också att den har makt att putta företagen i en hållbarare riktning. Det går inte heller att ignorera de hundratals hållbara företag som i dag lever och frodas på marknaden eller den konsument som törstar efter autencitet och transparens. Med rätt verktyg kan influencers framtidssäkra sitt varumärke genom att agera aktivt för hållbarhet. Här är några tips på hur man kan gå till väga.  

Gå tillbaka till ritbordet och sätt en varumärkesstrategi
Ta ett steg tillbaka och ställ dig frågan – vad vill jag med mitt influencerskap? Vad är min långsiktiga strategi? Bryt upp med business as usual och fundera på hur din verksamhet kan säkra en långsiktig relation till dina följare. 

Sätt upp krav för vilka samarbeten du gör
Utgå från de värderingar och associationer som du vill att ditt influencerskap ska bygga på och sätt upp din egna kravlista för reklamsamarbeten. Therése Lindgrens lista kan fungera som inspiration. 

Ingen kan förändras över en natt – gör en utfasningsplan
Precis som ett företag kan du sätta upp både kortsiktiga och långsiktiga hållbarhetsmål. Det är bättre att göra någonting än att inte göra något alls. 

Bredda synen på vilka du samarbetar med
Hållbara företag och tjänster finns i dag i stora mängder och inom alla möjliga branscher. Ta dig en funderare på hur du kan bredda ditt nätverk av potentiella samarbetspartners. 

Johanna Leymann, hållbarhetsexpert inom mode 

Patrizzia Ohlson, pr-specialist, Juno Public Relations

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev