Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Sommarens hit ­vem äger upphovsrätten?

Publicerad: 29 oktober 2009, 14:20


Fråga:

En kollega och jag har skrivit vad vi tror är sommarens hit. Nu säger hon att hon ska använda den i sitt band och ge ut den på skiva och att det är tillåtet eftersom hon har varit med och skrivit låten. Vad är det som gäller egentligen?

Svar:

Det beror på om ni har skapat både text och musik tillsammans eller om en av er skrev texten medan den andre komponerade musiken. I de fall det inte går att skilja på vem som har gjort vad, har ni en gemensam upphovsrätt. Eftersom utgångspunkten då är att ni gemensamt äger låten resulterar det i att ni endast gemensamt kan besluta över hur den får användas. Varken du eller hon får alltså själv bestämma över låten så länge som det inte går att separera era respektive bidrag till låten. Särskilt inte innan den har offentliggjorts.

I de fall det går, står det var och en av er fritt att disponera över sin egen del. Din kollega kan, om det är hon som till exempel skrivit texten, tonsätta den med annan musik och framföra den med sitt band.

Monique Wadsted

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.