Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Spetsa till PR-utbildningarna

Publicerad: 21 augusti 2009, 06:37

För mycket teori och för lite praktik. Dagens utbildnigar inom pr måste förändras. Det skriver Andreas Krohn, tillträdande vice vd på Geelmuyden.Kiese.


Ämnen i artikeln:

Debatt

Andreas Krohn vill ha bättre pr-utbildningar.

Pr och information är en bransch som växer hela tiden. I dag finns över 1 000 pr-konsulter (rådgivare inom kommunikation) bara i Stockholm. Kommunikation har blivit allt viktigare för företag. Antalet tjänstemän som jobbar med information inom organisationer och de politiska partierna har också ökat drastiskt. Räknar man alla personer som jobbar med pr inom organisationer, företag och politiska partier blir antalet många tusen, kanske tio, beroende på hur man definierar. En ganska stor arbetsmarknad för den som har rätt utbildning och kunskap.

Men det sista är också problemet. Vad är rätt utbildning för att jobba med pr?
Om man söker på nätet hittar man massor av utbildningar, allt från universitet, KY-utbildningar till privata kurser. Men som potentiell anställare av pr-medarbetare blir jag inte särskilt övertygad att de är rätt utformade. Jag hittar till exempel formuleringar som: ”Grunden i kommunikation och information och pr är en kombination av beteendevetenskap, sociologi, pedagogik och språkvetenskap.” Problemet är att jag är övertygad om att man kan ha en magisterexamen i samtliga discipliner utan att kunna ett skvatt om pr.

Min erfarenhet av att både själv anställa folk och från mina kolleger i samma situation är att det är väldigt svårt att få tag på rätt kompetens. Mejl från arbetsgivare som vill ha tips på bra folk strömmar ständigt in. Särskilt inom presshantering och public affairs.
Universiteten har flera utbildningar som heter medier, kommunikation, pr eller marknadsföring. Problemen för universiteten är att detta är en bransch med dagsfärska kunskaper.
Att undervisa på ett universitet i tio eller tjugo år, utan att samtidigt jobba med pr, fungerar inte. Branschen, metoderna och verktygen förändras. De som pluggar dessa utbildningar har förvisso en bra grund att stå på. Men de kommer att behöva ytterligare utbildning innan de fullt ut kan jobba med kommunikation.

De utbildningar som finns och är gratis är antingen för generella eller håller inte tillräckligt hög kvalitet. De som verkligen gör nytta på cv:t kostar sådär 20 000–50 000 kronor per termin. Dessa utbildningar drivs av privata utbildningsföretag som tar in föreläsare från branschen. Men det är inget CSN pröjsar och ganska mycket pengar för en student att betala själv.
Nu stundar en högkonjunktur som troligen kommer att sysselsätta rekordmånga inom kommunikationsbranschen. När konjunkturen vänder upp kommer nya medarbetare att behövas snabbt.

Universitet och högskolor måste snarast söka samarbeta med näringslivet för att säkerställa att deras utbildningar kan leverera den kompetens som efterfrågas. Utbildningarna måste spetsas till och ges tydliga inriktningar som public affairs eller pr i organisationer. Troligen måste också praktikmomentet i utbildningarna ökas. Pr är inte bara teori. Det är ett hantverk.

Andreas Krohn
informationschef Stockholms handelskammare
Från september vice vd
på Geelmuyden.Kiese Sverige

Håller du inte med Andreas? Skriv en replik och mejla den till Tobias Rydergren.

Tobias Rydergren

Ämnen i artikeln:

Debatt

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.