onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Ställs Almedalens comeback in nu?

Publicerad: 16 maj 2022, 07:53

Ronny Olovsson, Vinter

”I stora krissituationer orsakade av terror och hot brukar den demokratiska staten stå upp för just sina grundvärderingar om yttrandefrihet, det demokratiska samtalet och vår öppenhet. Med det i åtanke kanske vi faktiskt ska genomföra Almedalen”, skriver Vinters pr-strateg Ronny Olovsson.

Ämnen i artikeln:

Ronny OlovssonVinterRysslandUkrainakrigetVladimir Putin

ROp

Ronny Olovsson, pr-strateg Vinter


Just när vi äntligen skulle återuppta nätverkandet och det verkligt nära demokratiska samtalet.

Tar ryssen Almedalen?

Jag börjar nästan tro det.

Ska vi agera efter läget och med stor försiktighet killgissar jag att myndigheter, företagsledningar och departement nog tvekar…

Ska vi verkligen samla Sveriges exekutiva ledning inom samhälle och näringsliv i ett enda stort bulls eye?

Vilka risker utsätter vi oss för då? Är det verkligen ansvarsfullt? Och, hur viktigt är det egentligen att vara där, vi har ju klarat oss utan under pandemin…

Det har lekts med scenarion tidigare att någon riktar terror och sprängverkan mot Visby just under politikerveckan. Då har det väl skett mer lekfullt inom kultursektorn och möjligen har det varje år anlagts extra kontroll mot vissa extremistgrupper, vad vet väl jag.

Nu tänker jag att det faktiskt ramlar in som en strategisk säkerhetsfråga på skrivbordet hos alla beslutsfattare.

I någon mening innebär Nato-beslutet givetvis en förhöjd risk för ett aggressivt ryskt agerande. Och alla former av rationella antaganden om Putin-regimens agerande väger nog tämligen lätt de här dagarna. En rysk kryssningsmissil är inte sannolik, det håller nog de flesta med om. Men, är den omöjlig? Vem vågar säga det?

Å andra sidan…

I stora krissituationer orsakade av terror och hot så brukar den demokratiska staten stå upp för just sina grundvärderingar om yttrandefrihet, det demokratiska samtalet och vår öppenhet. Med det i åtanke kanske vi faktiskt ska genomföra Almedalen för att det är överordnat att visa att vi inte viker ner vårt demokratiska samhälle inför en aggressiv regims hot om våld och repressalier.

Jag påstår inte att beslutet i sig är lätt. Men vi måste ändå stanna upp och fundera vad vi gör med oss själva om vi ställer in Almedalen och hukar oss inför Putin.

Vilka signaler skickar det?

Bör vi inte istället med en viss trotsig stolthet stå upp för våra demokratiska principer och ideal. Visa att i Sverige är det vi som bestämmer. Det är ju ändå valår i år.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev