Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

”Stoppa hatet innan vi mister fler stjärnor”

Publicerad: 20 maj 2016, 11:21

Irena Pozar.

Foto: Sanna Wolf-Watz

Unga kvinnor tystnar på grund av hatet de tvingas utstå. Vi i mediebranschen får inte stillasittande låta det ske, skriver Irena Pozar, sociala medier-chef på Bonnier Tidskrifter.


Ämnen i artikeln:

Therese LindgrenIrena PozarZara Larsson

Nyligen meddelade Therese Lindgren, en av Sveriges absolut största Youtubestjärnor, att hon inte orkar längre. Att hon inte orkar vara privat och släppa sina tittare så nära inpå. Therese, vars signum har varit att vara öppen, varm och ärlig, berättade att hon från och med nu bara skulle göra samarbeten och tutorial. Anledningen? Hatet hon drabbas av blev för mycket.

Någon hade tidigare samma dag som Therese publicerade sin hej då-video ringt hennes mamma och sagt att Therese var död. Bägaren rann över. Hur i helvete ska de drabbade orka fortsätta efter att ha blivit utsatta för sådan skit?

Det är ingen slump att det här drabbar just Therese Lindgren. Hon är en ung kvinna som tar plats i det offentliga rummet. Det verkar vara det mest provocerande som finns. Therese och andra offentliga kvinnor trakasseras dagligen. Inte för sina åsikter, inte för att de skadar någon, inte för det de gör. De trakasseras för att de är kvinnor. Kvinnor som syns. Det spelar ingen roll om de pratar om smink eller Sverigedemokraterna: de kommer att bli utsatta för hot ändå. Det är terror: att skrämma kvinnor till tystnad.

Det är inte bara farligt för den enskilt utsatta, men också för det fria ordet och kvinnors rättigheter. Det är farligt att kvinnor måste sluta youtuba, blogga eller skriva, för att inte gå sönder inuti. Det är farligt att tjejer växer upp, ser det hända och avskräcks från offentliga rum.

Vi som har stora plattformar måste därför stå upp för våra systrar. Vi som jobbar i mediebranschen och har miljontals läsare och tittare varje dag får inte ta lätt på och acceptera det kvinnohat som flödar. Det är därför vi aldrig får låta hat mot Zara Larsson ligga kvar i kommentarsfält i ett dygn. Vi måste anmäla alla hot. Blocka trollkonton, kämpa och lobba för en förändrad lagstiftning som möjliggör för polisen att hitta och lagföra alla som väljer att våldföra sig på kvinnor, var på internet det än sker.

Irena Pozar
Chef, Bonnier Tidskrifter sociala medier och opinionsbildare i Resumé.

LÄS MER AV IRENA POZAR:

"När ska ni förstå unga tjejers kraft?"

"Vår vithet – ett demokratiproblem"

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.