Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Stressen som gör underverk för din relation

Publicerad: 30 september 2021, 12:13

I veckans beteendebank har Rodolfos beteendevetare Beate Undén tittat på hur en global kris som coronapandemin gör med våra relationer.


Ämnen i artikeln:

BeteendebankenRodolfo

Vi känner alla till dem – de vardagliga irritationsmomenten som verkar bryta ner de mest romantiska och blomstrande förhållandena. Deadlines på jobbet, stressiga dagishämtningar och evighetslånga bostadsrättsmöten kan alla bidra till att långsamt underminera relationer. Rutinmässiga irritationsmoment verkar tynga ner oss på ett sätt som gör att vi tar ut det på den som står oss närmast – ofta vår partner. Men coronapandemins stress verkar påverka oss på ett alldeles särskilt sätt.


Vad säger forskningen?

Stress gör oss vanligtvis introverta och utmattade, vilket brukar spilla över på och skada relationer. Men om detta förändras av att kunna skylla sin stress på större problem, som naturkatastrofer eller allvarlig sjukdom, är något man tidigare inte haft något entydigt svar på. Coronapandemin gav en unik möjlighet att utforska sambandet mellan en global extern händelse och relationshälsa. 

En enkät genomfördes i april och maj 2020, när pandemin och dess effekter på ekonomi, politik och livsstil precis börjat lamslå världen. I enkäten fick man svara på frågor om vad som stressade en och hur nöjd man var med sin relation. Generellt sett skyllde människor sin dagliga stress på pandemin snarare än sig själva eller ens partner. Och de som gjorde covid till syndabocken för det mesta var allra nöjdast med sin parrelation. Forskarnas hypotes var att de initiala positiva effekterna av att skylla alla problem på pandemin skulle mattas av över tid – att man skulle vänja sig vid den nya verkligheten och återigen vända sin kritiska blick mot sin intet ont anande partner. Men överraskade nog kvarstod effekten när samma enkät genomfördes i slutet av 2020. Människor skyllde fortfarande sina vardagsproblem på pandemin vilket avlastade deras kärleksrelationer.


Och vad betyder det?

Att på ett tydligt och enkelt sätt kunna hänföra sina problem till stressiga omständigheter gjorde kärleksrelationer mer motståndskraftiga. Skilsmässotalen i Sverige är som bekant långt högre än i många andra länder – något som säkert har många politiska och historiska orsaker. Men kan en del av anledningen vara att vårt materiella välstånd gör att vi saknar yttre fiender att skylla våra problem på? Att få en mer problemfylld och komplicerad vardag har som studien visar överraskande positiva effekter på våra intima relationer. Kanske är framgångsfaktorn att tvingas hålla en enad front mot gemensamma utmaningar.

Beate Undén, beteendevetare Rodfolfo

Källor

Neff, L. A., Gleason, M. E., Crockett, E. E., & Ciftci, O. (2021). Blame the Pandemic: Buffering the Association Between Stress and Relationship Quality During the COVID-19 Pandemic. Social Psychological and Personality Science, 19485506211022813.

 

 

Ämnen i artikeln:

BeteendebankenRodolfo

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.