torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Studenterna har rätt – hållbarhet måste bli roligt

Berghs-studenterna sätter huvudet på spiken, skriver Dalarna Digitals vd Marcus Hanser. ”Som marknadsföringskonsulter ser vi ofta hur svårt det är att få fram hållbarhet på ett sätt som träffar mottagaren i hjärtat.”

Publicerad: 27 januari 2023, 14:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

OpinionBerghs School of CommunicationMarcus Hanser

Det råder i det närmaste global konsensus om att hållbarhet är det viktigaste vi har framför oss. Men för att lösa det behöver vi se på det med lust och glädje i stället för som en Golgatavandring, skriver 166 elever på Berghs i ett upprop på Resumé. De kan inte ha mer rätt. Ska vi lyckas med målen och behålla planeten beboelig så är det motivation som gäller – inte ångest och fingerpekning.

Som marknadsföringskonsulter ser vi ofta hur svårt det är att få fram hållbarhet på ett sätt som träffar mottagaren i hjärtat. Skämtsamt säger vi att ”hållbarhet får pensionssparande att framstå som kul och konkret.” Det brukar skrattas gott i mötesrummet då. Men det ligger allvar i skämtet. För vi duckar för det seriösa, abstrakta, svåra och allt som upplevs ouppnåeligt. Hållbarhetsbudskap blir ofta en kombination av allt detta. Vilket är helt ohållbart faktiskt. Det blir en massa energi som går åt utan att förändra något.

Även i hållbarhet gäller samma gamla sanning. Det handlar inte om avsändarens aktion – det handlar om mottagarens reaktion. Sker ingen reaktion var hela insatsen (inklusive all energi som gick åt) som att elda för kråkorna. Och det har vi inte råd med längre. Så låt 2023 bli året då vi gör reklam om hållbarhet rolig. För då syns den. Då sjunker den in. Då motiveras vi.

Läs gärna de begåvade Berghs-elevernas artikel – de säger detta så mycket bättre.

MARCUS HANSER
Vd Dalarna Digital

Relaterat:

Det måste kännas roligare att rädda klimatet om vi ska nå deadline 2030 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev