Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

”Svåraste motståndaren för svensk damfotboll är det egna förbundet”

Publicerad: 3 juni 2015, 14:34

Lotta Schelin och de andra stjärnorna hamnar i skuggan av herrarna.

Foto: Anders Henrikson (montage).

Den svenska damfotbollen besitter en enorm potential. Men deras största fiende är fotbollsförbundet. Ur ett varumärkesperspektiv är det en riktigt dålig affär, skriver Håkan Olofsson på Cabomba.


Ämnen i artikeln:

CabombaSvenska FotbollsförbundetAnders SvenssonDamlandslagetHåkan OlofssonAllsvenskanSvFF

På lördag börjar fotbolls-VM. Ja, alltså inte det riktiga VM utan Damfotbolls-VM. Fifa har rentav förbjudit alla (exempelvis TV4 som ska sända matcherna) att kalla det för något annat. Damfotboll ska nämligen inte förväxlas med riktig fotboll.

Låter det föråldrat? Det är det också.  Här i Sverige förfäras vi över hur det italienska förbundet kallar sina kvinnliga spelare för "de där flatorna". Men Svenska Fotbollförbundet (SvFF) är ganska flata de med.  Om detta beror på dumhet, sexism eller rentav misogyni, kan andra svara på bättre än jag.  Men sett till varumärkesvård är det en riktig dålig affär.

Några exempel på deras de-där-flatorna-mentalitet:

Den årliga fotbollsgalan planeras helt efter herrarnas spelschema. 2014 var galan samtidigt som många damspelare förberedde sig för internationellt cup-spel. Bland de som inte kunde närvara var Lotta Schelin, vinnare av diamant-bollen.  Svenska mästarna FC Rosengård upplevde galan så nonchalant att de inte vill komma tillbaka.  

När förbundet belönade Anders Svensson med en ny bil för att han slagit rekord i antalet landskamper fick Therese Sjögran ta tåget hem till Malmö, trots att hon spelat långt fler landskamper än Svensson.  

Men nonchalansen gäller inte bara spelarna. Pia Sundhage, numera svenska förbundskapten, har vunnit två OS-guld som tränare (något som ingen svensk manlig tränare har varit nära). Båda åren gick priset som årets damtränare till män. Inte ens när Pia Sundhage 2013 fick pris av FIFA som världens bästa damtränare räckte det för att belönas av förbundet här hemma.  

Sverige har ett av världens bästa landslag i fotboll. Medan herrarna rankas 39:a (efter lilla Island) rankas damlandslaget som femma i världen. Men största potential har damallsvenskan. Herrarnas högsta serie räknas som en av de sämsta i Europa (plats 24) medan damallsvenskan hör till de bästa i världen.

Med lite målmedvetet arbete från förbundet skulle damallsvenskan kunna bli världens bästa liga i världens största sport. En Premier League för kvinnliga spelare och en fantastisk bedrift att ett litet land i Skandinavien.   

Omöjligt? Inte alls. Andra sporter som simning och skidor har skippat diskrimineringen för länge sedan. Charlotte Kalla är minst lika bra som sina manliga kollegor. I publikens ögon rentav snäppet bättre.  

En unik position på en marknad är guld värd. Det första steget på vägen är att sluta behandla damfotboll som något som katten släpat in. En första symbolhandling vore att döpa om serierna. Antingen heter det allsvenskan både för damer och herrar, eller i rättvisans namn damallsvenskan och herrallsvenskan. En liten förändring på en logotyp kan ge en enorm förändring på varumärket.

Håkan Olofsson
Varumärkesstrateg, Cabomba

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.