Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

”Svenska medier måste börja tänka globalt”

Publicerad: 6 oktober 2015, 14:30

Morgondagens medier är globala, skriver The Locals grundare.

Foto: Colourbox.

USA och Tyskland har tagit på sig ledartröjan i den globala mediematchen. Sverige har alla möjligheter att ta en framskjuten position, men då måste mediehusen tänka större, skriver The Locals grundare Paul Rapacioli.


Ämnen i artikeln:

BuzzfeedAxel SpringerHuffington PostBusiness InsiderThe Local

Förra veckan avfyrade Axel Springer det största europeiska skottet hittills i slaget om framtiden för nyheter. Med förvärvet av Business Insider för 442 miljoner dollar följde de upp investeringar i Politico, Ozy, NowThis och Mic.

I skarp kontrast till svenska nyhetsorganisationer investerar Axel Springer starkt i sin framtida publik. Företaget är övertygat om att det finns en framtid inom nyheter, och att den framtiden ligger hos stora, internationella målgrupper som inte definieras av geografi utan av demografi. Detta är en säker satsning om annonsörernas köpmönster följer i samma spår – vilket är precis vad som håller på att hända.

Jag besökte ett typiskt traditionellt brittiskt detaljhandelsföretag förra veckan, och det jag såg var en häpnadsväckande global, digital marknadsföringsverksamhet som riktade sig till över 100 länder. För denna skala av varumärkeskommunikation – vilken allt oftare tar sig uttryck i så kallad native advertising – är det helt enkelt inte effektivt att arbeta mot några dussintal nationella målgrupper. De berättade att det de behöver är ett fåtal stora globala publiker med liknande smak och köpbeteenden – och, framför allt, ett sammanhang för sitt budskap.

Jag har skrivit på annat håll om hur USA:s syn på nyheter har gett dem ett försprång över Europa i nyhetsbranschens nya paradigm. Huffington Post, värt 300 miljoner dollar och det ursprungliga affischnamnet för nya nyhetsvarumärken är fortfarande vid gott liv. Buzzfeed har framgångsrikt gått från fluff och skräp till hårda nyheter. Politico håller på att klona sig själv till sin egen EU-version, uppbackat av betydande kapital, och Medium skrapade precis ihop 57 miljoner dollar i finansiering den här veckan. De är alla nya varumärken, alla digitala, alla med internationella ambitioner – och de är alla amerikanska.

Men vi kan vara säkra på att Europa kommer att följa efter – och trots att Axel Springer var först ut är inget land bättre lämpat att utnyttja denna unika möjlighet än Sverige. Det råder inga tvivel om att Sverige är bra på media och bra på att direkt skapa globala användarbaser. Spotify är det självklara exemplet, men titta även på Tradedoubler, Mojang, King, Skype, StarDoll – till och med Pirate Bay.

Svenska företag ligger i framkant och har all kunskap som krävs för att tjäna pengar på sin publik. Stockholm är det hetaste stället på planeten just nu för startup-företag och energin är påtaglig. Svenskarnas engelska språkkompetens ger dem en operativ fördel gentemot de flesta andra nationaliteter i alla globala företag. Design och varumärkesuppbyggnad är bland de bästa i världen. Och vilken svensk vd som helst kommer om du frågar att berätta för dig att deras hemlighet är att tänka globalt från dag ett.

Alla dessa kunskaper användes i skapandet av det första globala nyhetsvarumärket: Metro. Metro var en fenomenal prestation som hade lika stor inverkan på mediebranschen som Ikea har haft på heminredning eller H&M på mode.

En av dess många arv är en stor samlad erfarenhet av hur man driver en internationell nyhetsorganisation. Var du än ser dig omkring i Sverige sitter det ledande befattningshavare som tillbringade de formativa åren av sina karriärer med att bygga upp ett globalt nyhetsvarumärke och vars egna personliga kontakter nu styr medieverksamheter världen över. Men istället för att komma till god användning har Metros resa skapat en bild bland svenska mediechefer att internationella nyheter inte fungerar.

Vad de borde göra är att använda sig av sin erfarenhet. Men, psykologiskt skadade av "världens största tidnings" nedgång, har den svenska nyhetsbranschen förblivit inåtvänd och krympande.

Metro var en lysande idé som var före sin tid. Ett globalt nyhetsvarumärke fungerar dock inte i tryck eller på flera språk. Däremot fungerar det på nätet och på engelska – som en halv miljard dollar i tyska mediepengar bevisar.

Istället för att dra sig tillbaka från spelet och låta USA och Tyskland dela de skördade frukterna, bör Sverige spänna sina mediemuskler. Framtiden för nyheter har bara börjat.

Paul Rapacioli
Grundare, The Local

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.