Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Tacksamhet – ett botemedel mot trytande tålamod?

Publicerad: 17 september 2020, 13:11

Efter ett halvår av social distansering och coronaregler börjar somligas tålamod ta slut. Veckans Beteendebanken handlar om vad vi kan göra för att hålla ut lite längre.


Ämnen i artikeln:

BeteendebankenRodolfo

”Håll i, håll ut, håll avstånd” – för många av oss börjar tålamodet tryta. Till exempel växer nu köerna för att testa sig för covid när föräldrar börjar tröttna på att inte kunna lämna sina småförkylda barn på förskolan. Men faktum är att vi kommer behöva hålla ut ett tag till innan saker återgår till det normala. Kanske kan vetenskapen hjälpa till?

Vad säger forskningen?

Vi människor har en stark preferens för belöningar som ligger nära i tid. När valet står mellan godispåsen framför oss och strandkroppen om ett halvår, pengar i fickan nu eller vid pensionen eller en flygresa i sommar och ett gott klimat för framtida generationer är vår tendens generellt att välja mesta möjliga njutning omedelbart.

Inom beteendeekonomisk forskning är det tydligt att vi tillskriver omedelbara belöningar ett högt värde och framtida belöningar ett lågt. Det är ett fenomen som brukar kallas nutidsbias. Det mäts ofta i villigheten att vänta på pengar (till exempel att välja mellan att få 10.000 kr nu eller om ett år). Både ekonomiska och naturvetenskapliga forskare har länge föreslagit att positiva och välvilliga känslor skulle kunna fungera som ett slags skydd mot nutidsbiaset, och särskilt tacksamhet har varit av intresse. I en studie från 2007 såg man att när man upplever sig hjälpt av någon är man i sin tur mer benägen att hjälpa andra , till exempel att fortsätta följa rekommendationerna för andras skull. Det här gällde nämligen även personer deltagarna inte såg eller kände. 

Men tacksamheten behöver inte ens vara ett resultat av någon annans direkta välvilja. I en studie från 2014 klargjordes det att bara genom att framkalla ett minne av tacksamhet skapades mer självkontroll och tålamod när det gällde ekonomiskt beslutsfattande. Deltagarna fick i uppgift att under fem minuter skriva om en händelse då de känt sig tacksamma. Därefter fick de välja mellan att få mindre ekonomiska belöningar nu (11-80 dollar) eller större belöningar (25-85 dollar) i framtiden. Till och med jämfört med den mer generella känslan ”lycka” gjorde minnet av tacksamhet att deltagarna tillskrev högre värde till belöningar i framtiden jämfört med nu. 

Och vad betyder det?

Det har varit en uttalad strategi hos Folkhälsomyndigheten att ge restriktioner som är möjliga för oss att efterleva under en längre tid. Men även Sveriges relativt milda begränsningar kommer ofrånkomligt att utmana vår medfödda mänskliga tendens att vilja ha det bra och njuta nu. Myndigheterna har velat undvika straff och lagar och istället tilltala vår medmänsklighet och frivillighet. Forskare argumenterar för att just en löpande känsla av tacksamhet skulle kunna framkalla spontant och frivilligt etiskt beteende, istället för att använda förbud för att skapa ökad självkontroll och lydnad. Vill du boosta din förmåga att hålla i och hålla ut? Prova till exempel att vid dagens slut börja nämna några saker du är tacksam över i ditt liv.

Beate Undén, beteendevetare

Källor:

Ainslie, G. (1975). Specious reward: A behavioral theory of impulsiveness and impulse control. Psychological Bulletin, 82(4), 463–496. 

Nowak, M. A., & Roch, S. (2007). Upstream reciprocity and the evolution of gratitude. Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, 274, 605–609.

DeSteno, D., Li, Y., Dickens, L., & Lerner, J. S. (2014). Gratitude: A tool for reducing economic impatience. Psychological science, 25(6), 1262-1267.

Ämnen i artikeln:

BeteendebankenRodolfo

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.