lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

This is war! – livet som frilansare

Publicerad: 30 juni 2020, 08:05

”Du kommer ha kunder som höjer dig till skyarna. Men du kommer också ha kunder som försöker utnyttja dig som frilansare, som suger energin ur dig och som slutar höra av sig”
Resumés bloggare Johan Ståhlberg och det sura och söta i frilansarens vardag.


Det här med att frilansa. Att släppa allt vad ekonomisk trygghet heter och dyka rätt ner med huvudet först i det okända. Att börja om från börja, utan fasta kunder, kanske utan en plan B och C, och utan ett alltför pålitligt stöd från A-kassan. Måla på din war-paint, på med den skottsäkra västen, skyddsglasögonen och de höga stövlarna. För du ska inte på en glassig semester alá influencer, du ska ut i knädjup, solbakad skit. Du ska ut i krig!

En mänsklig Swiss army knife

Utan en fast anställning, där all din inkomst och hela ekonomi, ofta tillsammans med marknadsföring, försäljning och allt där till – hänger på dig. Du måste sälja, se till att synas, höras och vara topp-of-mind. Du måste fakturera och se till att få betalt samt sköta eller iallafall hålla koll på bokföringen. Och, du måste se till att du har kaffe (viktigt!).

Oftast har du inga kolleger eller chefer att luta dig mot vid tunga dagar. Att få råd från facket om att din chef, som egenanställd, behandlar dig dåligt är också svårt… Du är ensam, du är alldeles själv och på väg ut i den okända vildmarken. Fy fan vad kul du kommer ha!

Struktur är viktigt, men inte alltid det lättaste som frilans. På ett 9–5 jobb är det oftast (förhoppningsvis) rätt bra strukturerat. Du har en tid du börjar, du har din lunch och en tid där när du oftast får gå hem. Som frilans är detta något som ofta, och förvånansvärt lätt, flyger ut genom fönstret. Du springer på möten på andras villkor, du slänger snabbt i dig en tallrik med fil framför datorn för din kund vill göra en sista ändring i annonsen som skulle varit inne senast klockan 11, du sitter med ansiktet i datorn i stället för mobilen på bussen/tunnelbanan hem för att hinna få in liiiite extra jobb innan du ska köra kidsen till träningen.

Frilansande är ett konstant pussel för att få ihop allt och samtidigt få tid att jobba mot dina mål. Men, du har möjligheten att helt styra över din tid. Både med och helt utan måsten. Fy fan vad kul du kommer ha!

 

BFF for life

Som frilansare kommer du skapa fantastiska kontakter och relationer med kunder. Relationer som ger dig energi och känslan av att du verkligen gör skillnad och bidrar till en ökad försäljning och ett starkare varumärke för din kund. Du kommer ha kunder som kommer höja dig till skyarna och kunder som kommer räkna dig som en naturlig del av sitt marknadsteam. Men, du kommer också ha kunder som försöker utnyttja dig som frilansare, som suger energin och lusten ur dig. Du kommer ha kunder som slutar höra av sig, som blir missnöjda och som väljer bort dig för någon som gör det billigare.

Frilanslivet är absolut inte lätt. Det är tidsödande, ofta ensamt och framförallt ger det några extra gråa hårstrån och rynkor. Men du kommer ha den bästa tiden i ditt liv!

För varje minut du spenderar på att jobba för dig och dina drömmar istället för att uppfylla någon annans är värt det!

Love,

Johan

Mail: Himself(at)johanstahlberg.com

Web: www.johanstahlberg.com 

Blog (ENG): blog.johanstahlberg.com  

Instagram: www.instagram.com/Johan_Stahlberg 

Facebook: https://www.facebook.com/Johanstahlbergphotography 

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev