Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Thord Eriksson: Fel bild av konflikten på Dagens Samhälle

Publicerad: 11 mars 2016, 14:04

Thord Eriksson, fd. reporter på Dagens Samhälle.

Foto: Anna Rut Fridholm

Thord Eriksson lämnade Dagens Samhälle efter en konflikt med chefredaktören Mats Edman. Han ville tidigare inte ge sin version av bråket till Resumé. Men nu bemöter han några av uppgifterna i vår stora granskning.


Ämnen i artikeln:

Mats EdmanDagens Samhälle

Resumé krånglar i onödan till historien om turbulensen på Dagens Samhälle. Reportern Leif Holmkvist spekulerar i att jag blev "upprorsmakare" (Resumés ordval) på grund av den kritik som riktades mot Dagens Samhälle och Mats Edman efter de artiklar om äldreboendet Koppargården och den så kallade Caremaskandalen, som jag var författare till.

"Kritiken, hur orättvis den än var, stänkte även på Thord Eriksson. Från att ha varit hyllad avslöjare betraktades han av vissa debattörer som 'Caremamannen', rentav gynnare av giriga kapitalister som ville föda upp dagisbarn på vatten och knäckebröd. Det kan möjligen förklara varför Thord Eriksson den 22 oktober trappade upp ordkriget mot redaktionsledningen i allmänhet och Mats Edman i synnerhet."

Att jag aldrig tidigare hört begreppet "Caremamannen" är inte det enda konstiga i detta. Än märkligare är slutsatsen att de osakliga beskyllningarna ledde till att jag, Edmans "stjärnvärvning" (Resumés ord), blev en av hans mest uttalade kritiker.

LÄS MER: "Mats Edman förbrukade förtroendekapitalet"

Det har gått nästan tre år sedan den första artikeln om Koppargården publicerades och jag har sedan dess skrivit en bok som till stora delar kretsar kring just den historien. Om det funnits någon som helst substans i Holmkvists spekulationer så skulle jag själv ha gett uttryck för det för längesedan.

Det är svårt att förstå skälet till att dikta fritt om bakgrunden till konflikten på Dagens Samhälle, och samtidigt i stort sett helt avstå från att berätta om sjukskrivningar, personalavhopp och dålig arbetsmiljö, trots att flera medier tidigare – även Resumé! – rapporterat om detta.

LÄS MER: Personalen kräver Mats Edmans avgång

Det selektiva berättandet blir särskilt tydligt i beskrivningen av Mats Edmans rekrytering av en skicklig AD som ett av de viktigaste dragen i hans omvandling av tidningen. Att samme AD nyligen sade upp sig efter en tids sjukskrivning med hänvisning till dålig arbetsmiljö, underlåter Holmkvist att berätta trots att även detta är välkänt och omskrivet.

Det finns fler exempel, men jag avstår från att gå igenom relevanta och kontrollerbara fakta som utelämnats. Avslutningsvis: Holmkvist gör stor sak av ett tillfälle i höstas då jag ska ha gått "till angrepp" (Resumés ordval igen) mot Mats Edman, på grund av att allt opinionsmaterial i den veckans tidning var skrivet av personer med koppling till Timbro. Genom detta antar jag att det ska underförstås att jag, förutom mina dunkla hämndbegär, har drivits av politiska motiv.

Upplysningsvis: om jag ställs inför samma situation igen kommer jag åter att hävda att tendentiös slagsida är olämpligt för en tidning. Den uppfattningen handlar inte om politik, utan om grundläggande publicistik.

Thord Eriksson
Reporter på Dagens Samhälle maj 2013 – december 2015.

Ämnen i artikeln:

Mats EdmanDagens Samhälle

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.