Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Till minne av vårt minne

Publicerad: 24 juni 2021, 14:23

Björn Rietz

Foto: Mattias Edwall

Livet efter pandemin blir aldrig detsamma, säger många. Björn Rietz är tveksam.


Ämnen i artikeln:

KrönikaBjörn RietzCoronaviruset

Försöker förgäves minnas namnet på den där flummiga figuren i den grekiska mytologin som var glömskans gudinna*. Skälet är att jag nyss läst ”En bastu i Umbrien” av Tomas Bacoccoli (Kaunitz-Olsson). En bok som med värme och berättarglädje avhandlar hans despotiske fars vindlande resa in i den eviga sömnen dit pappan lotsas av alzheimer.

Det är en sorglig historia förstås, men där de humoristiska inslagen bringar ljus. Utan att bli för privat är Tomas Bacoccolis barndom inte helt olik min egen. Barnet som sitter på helspänn och försöker läsa av förälderns sinnesstämning. Kommer pappa fullkomligt explodera i ett vredgat vulkanutbrott i vilken sekund som helst, eller undkommer man denna gång? Såväl Tomas Bacoccoli som jag lever i dag liv fyllda av kärlek och med harmoniska (intalar vi oss i varje fall) förhållanden till våra egna barn. Hur kommer det sig?

Jag tror att människan undermedvetet fattar beslutet att försöka glömma det värsta. Förtränger, sa man förr, innan man blev varse den välgörande kraft som förmågan att glömma obehagligheter utgör. Naturligtvis finns de som inte klarar det: tänk soldater med grövre trauman vilka tar sig uttryck i svårhanterlig ptsd. Men det är inte dem jag avser. I stället talar jag om dig och mig och alla miljoner svenskar som genomlevt pandemin utan andra fysiska men än en gymstängd, sockerkaksmjuk midja.

Ofta hör vi att inget kommer bli sig likt efter pandemin. Om det nu finns något ”efter”. Men låt säga att vi tack vare vaccin eller immunitet genom hyfsat lindrig sjukdom uppnår detta medicinska nirvana där det vedervärdiga viruset hålls i schack, vad händer då?

Sedan något år hävdas det allmänt att många kommer fortsätta jobba hemifrån ett par dagar i veckan, för vi vet att det funkar för de flesta, unga undantagna. Alltmedan kören av CFO:er jublar likt munken i ”Robin Hood” på julafton när de känner vittring av lägre hyreskostnader. Och självklart, säger man, kommer vi inte att resa som förr, eller trängas framför Pearl Jam på Lollapalooza nästa sommar. Eller kramas. Men likt en hypnotisk healer viskar erfarenheten i ditt andra öra: vi kommer att glömma. Glömma för att vi vill.

Julen 2004 drunknade, krossades och kvävdes över femhundra semestrande svenska kvinnor, män och barn i tsunamin. Thailand som turistmål förlorade omedelbart sin attraktionskraft. Tjugofyra månader senare satt vi på DDB och arbetade på briefer från Fritidsresor för nästa vinters resor till … Thailand! Försiktigt öppnade man upp, naturligtvis med respekt och omdöme. Någon sa, ”att ja, vad fan, hur stor är sannolikheten för att det ska bli en tsunami till där?” Tyvärr stor. När jordskorpan väl börjat ruska på kroppen och förkastningarna fått hicka fortsätter det ofta att hända saker, lärde jag mig under ett besök på Hawaii sex månader efter tsunamin. Men det hade jag förstås glömt när vi lockade vintertrötta själar tillbaka efter att bråten och kropparna städats undan från stränderna.

Givet att vi når immunitet, givet att vi slipper extrema mutationer, kommer vi inom några år sannolikt ha återgått till ett normalläge. Långsamt låter vi minnena av covidhelvetet vävas in i glömskans dimhöljda landskap, där vi likt rynkiga, silvergrå män på lumpenreunion endast talar om de fina stunderna. Ty vårt bristfälliga minne är också vår tillgång, rent av en nödvändighet för att dölja de smärtsamma upplevelser vi bär med oss. Om så inte vore, skulle ingen kvinna välja att föda fler än ett barn.

*) Glömskans och omedvetenhetens gudinna kallades Lethe. Hon tog med de döda till en underjordisk flod ur vilken de drack glömskans vatten. De glömde då jordelivets alla glädjeämnen och kunde således inte sakna dem.

Björn Rietz, copywriter

bjorn@rietz.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.