Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Tips till dyslektiker

Publicerad: 29 oktober 2009, 14:19


Fråga:

Hej, jag skriver angående min son som blir 23 år i nov-09. Han är arbetslös och bor hemma. Han söker jobb, men det är svårt att få jobb eftersom han inte har någon utbildning. han har dyslexi. Vilka rättigheter har han i det här samhället?

Svar:

Det finns en lagstiftning i Sverige som ska värna om allas lika rätt till sysselsättning och utbildning vare sig man har ett funktionshinder eller ej. Problemet är, i dagsläget, att din son saknar utbildning. Alla har, enligt min mening, talang för något och så är det i din sons fall också.... Frågan är bara vad just han brinner för. Eftersom skrivandet och läsandet inte tillhör hans starkaste kort  har han säkerligen oprövade talanger på andra områden.... Eller hur? Jag känner en hel del människor som har läs o skrivsvårigheter och har fullgoda arbeten inom mediesektorn. Vissa har en gedigen utbildning och andra har valt att pröva sig fram rent praktiskt. Skulle det vara så att din son blir nekad anställning p.g.a. dyslexin bör han vända sig till sitt fackförbund. Saknas medlemskap vänder han sig till Diskrimineringsombudsmannen. (do.se) Det gäller dock att man orkar stå på sig hela "resan" genom vårt byråkratiska regelverk trots att självförtroendet "dippar" ibland. Din son bör känna till att han inte är ensam om sin dyslexi och att flertalet finns ute på arbetsmarknaden.

Den som säger sig vara helt normal måste vara en mycket udda person.

Nina Malmström

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.