Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Tråkig journalistik är ett hot mot demokratin

Publicerad: 4 december 2017, 11:44

Det finns inget motsatsförhållande mellan underhållande och viktig journalistik, skriver Martin Ahlquist, politikchef på Expressen.


Ämnen i artikeln:

Martin AhlquistExpressenJournalistik

BBI hade han skrivit i svart tusch rakt över sidan. Inte för att jag fattade vad akronymen stod för, men det var brutalt tydligt att det inte var något bra. Boring But Important, förklarade han till slut – Hasse Olsson, legendarisk tidigare chefredaktör för Dagens Industri.

För Hasse Olsson var BBI en journalistisk dödssynd. Att publicera något bara för att det var viktigt var ett hån mot läsaren. Den story som inte gick att göra intressant förtjänade inte heller att tryckas.

Det här kan låta självklart men fortfarande finns det många förespråkare för BBI. Det är nästan ett år till valet men BBI:arna har redan börjat summera: för mycket personfixering, för mycket om det politiska spelet och för lite om sakpolitiken.

Vi tar det där med personfixeringen först. Den som på allvar tror att personliga egenskaper och politikers inbördes relationer inte har något med det faktiska skapandet av politik att göra har rimligen aldrig läst en politisk biografi. Det räcker med att läsa baksidestexterna för att förstå att så gott som alla stora politiska beslut har varit beroende av om enskilda individer klickat på det personliga planet.

Men journalisternas fascination för det politiska spelet då? Är det inte ett problem? Jo, om det bara varit journalisterna som varit intresserade av politikernas positionering hade det kanske varit det. Trafikstatistiken säger något helt annat. Människor är intresserade av alla aspekter av politiken. Att man vill läsa om partiledarnas uppladdning inför en debatt innebär inte att man hoppar över den kvalificerade politiska analysen – snarare tvärtom.

Det finns helt enkelt inget motsatsförhållande mellan underhållande och viktig journalistik. Om en artikel är BBI kan man förstås slänga den i soptunnan, men man kan också behålla det viktiga och göra det roligt att läsa. Låna lite grepp från sportjournalistiken. Vinnare och förlorare, den otroliga vändningen i slutminuterna. Varför inte! Och sno gärna stilistiken från kultursidorna också. Politisk journalistik är alldeles för viktig för att tillåtas vara tråkig.

Martin Ahlquist
Politikchef, Expressen

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.