Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Tre svenska hållbarhetsexperter om COP26 – vad kan vi hoppas på?

Publicerad: 2 november 2021, 08:53

Louise König (hållbarhetschef Ramböll), Mattias Goldmann (klimatdebattör, föreläsare och tidigare hållbarhetschef på Sweco) och Johan Kuylenstierna (Ordförande Klimatpolitiska rådet)

Hållbarhetsbyrån The New Division är på plats i Glasgow för att delta på COP26. I ett blogginlägg på Resumé tar de en lägeskoll med tre svenska hållbarhetsexperter för att kalibrera förväntningarna på de två veckor långa och kritiska klimatförhandlingarna.


Ämnen i artikeln:

Hållbarhet

The New Division är äntligen på plats i ett Glasgow som vibrerar av både spänning och förväntan. Här välkomnades vi av tusentals poliser, avstängda gator och säkerhetsprocedurer som får flygplatskontroller att blekna. Under måndagen inleddes COP-mötets första dag i Glasgow Science Centers ”blå zon”, där endast FN-representanter, regeringsföreträdare, förhandlare, press och utvalda organisationer har access. Vi tog en lägeskoll med tre svenska hållbarhetsexperter för att kalibrera förväntningarna på de två veckor långa och kritiska klimatförhandlingarna.

Mattias Goldmann

Klimatdebattör, föreläsare och tidigare hållbarhetschef på Sweco. Mattias har varit på fler COP än de flesta förhandlarna, men tvingas i år stanna hemma då det var svårt att ta sig till Glasgow med tåg från ett corona-stängt Thailand, där han just nu bor.

Hej Mattias! Vad behöver hända under COP26 för att vi ska ha chans att nå målen i Parisavtalet och Agenda2030?
– En hel del, då Parisavtalet är utformat ”uppifrån och ned”. När avtalet skrevs fick varje land lämna in i hur vaga löften som helst, men var femte år måste alla skärpa sina mål, vilket nu sker för första gången. Så nu blir det åka av! USA har lovat att bli klimatneutrala 2050, samma årtal som EU, Australien och flera andra nationer. Jag hoppas också att Kina förtydligar sitt mål att bli klimatneutralt 2060, med skärpta mål från Indien och Ryssland. Och kom ihåg att dessa mål också ska skärpas längre fram!

Vad är en realistisk nivå av förväntan på framsteg under klimatmötet?
– För att vara nöjda ska vi se alla större utsläppsländer skärpa sina klimatåtaganden, och det är absolut möjligt. Vi behöver se att den internationella klimatfinansieringen som stannade av under pandemin skjuter ny fart med några större bidrag på plats. Och vi kan våga räkna med några nya initiativ kring att avskaffa subventioner för det fossila, att fasa ut kolkraft och att ställa om till elbilar. 

Vilka frågor kommer förhandlarna ha svårast att enas i?
– Efter 26 år av förhandlingar hänger frågorna ihop, men dominobrickan jag tror måste falla åt rätt håll först är finansiering. Tillräckligt stora, nya satsningar från stora utsläppsländer blir förlösande för hela processen, även om jag inte vågar tro att vi faktiskt nu ska få en regelbok för Parisavtalet. Och vet ni, så länge avtalet levererar så kan vi kanske klara oss utan det.

Vad ser du mest fram emot under COP26?
– Jag följer med spänning ländernas skärpta utsläppslöften och de spännande Coalitions of the willing som uppstår just utanför förhandlingarna, inte minst de om att sluta använda kol, skrota fossilsubventionerna och ställa om fordonsflottan.

Johan Kuylenstierna

Ordförande Klimatpolitiska rådet och rektorsråd för hållbar utveckling vid Stockholms universitet. Kommer följa mötet digitalt, och delta som expert i TV4:s sändningar. 

Hej Johan! Vad behöver hända under COP26 för att vi ska ha chans att nå målen i Parisavtalet och Agenda2030?
– Ett stort antal länder, som står för en klar majoritet av världens utsläpp, måste presentera nationella planer med ökade ambitioner. Det gäller både till 2030, och ambitionen om att nå nettonollutsläpp till 2050. Lika viktigt är att COP-mötets övriga medverkande (organisationer, näringsliv, städer och regioner m.fl) visar upp att utvecklingen inom den reella ekonomin på allvar är på väg mot fossilfrihet och ökad resurseffektivitet. Politiken ska skapa förutsättningar, men innovationerna och entreprenörskraften finns hos andra. ”Paris Action Agenda” är idag lika viktig som de formella förhandlingarna.

Vad är en realistisk nivå av förväntan på framsteg under klimatmötet?
– Generellt har vi nog felaktiga förväntningar på just COP-mötena. De är mer av arbetsmöten inom ramen för UNFCCC/Parisavtalet, och handlar inte om att komma fram till nya globala avtal. När det gäller de formella förhandlingarna kan vi möjligen hoppas på framsteg i diskussionerna om Paris regelbok och finansieringsfrågor, men jag skulle bli mycket positivt överraskad om alla knutar kan lösas. Förhoppningsvis kan diskussionerna om den alltmer akuta klimatanpassningen gå framåt.

Vilka frågor kommer förhandlarna ha svårast att enas i?
– Finansieringsfrågor är en stor nöt att knäcka, framför allt vad gäller ”klimatfinansiering” till fattiga och sårbara länder bortom 2025. Artikel 6 i Parisavtalet fortsätter också att ställa till problem.

Vad ser du mest fram emot under COP26?
– Jag ser mest fram emot att följa hur förflyttningen inom näringslivet kommer att synliggöras under mötet genom olika typer av initiativ, tydligare målsättningar (Science Based Targets) och innovativa samarbeten.

 

Louise König

Hållbarhetschef på Ramböll. Louise har lång erfarenhet av hållbar affärsutveckling, varav de senaste 20 åren inom produktutveckling, logistik, inköp och kommunikation. Följer COP26 digitalt.

Hej Louise, vad behöver hända under COP26 för att vi ska ha chans att nå målen i Parisavtalet och Agenda2030?
– Alla länder måste uppdatera sina planer, ambitioner och målsättningar. Just nu har 144 länder, som tillsammans står för drygt hälften av de globala utsläppen, skickat in nya eller uppdaterade NDC:er (Nationally Determined Contributions) med konkreta mål och åtgärder för utsläppsminskningar. Men många länder saknas, inklusive Kina. Vi måste också adressera de konsumtionsbaserade utsläppen på alla nivåer.

Vad är en realistisk nivå av förväntan på framsteg under klimatmötet?
– En svår fråga, men det skulle vara uppfriskande att få höra mer av vilka prioriteringar vi måste göra på internationell, nationell och individnivå för att nå 1,5-2-gradersmålet. Att konkretisera vilka bortval som krävs för att nå 2030 målen.

Vilka frågor kommer förhandlarna ha svårast att enas i?
– Jag har för lite insikt i det, men de frågor som gör mest ont och kostar mycket pengar skulle jag gissa. 

Vad ser du mest fram emot under COP26?
– Jag hoppas på att bli överraskad, utmanad och förhoppningsvis även överrumplad, både positivt och negativt. Ser fram emot en diskussion som inkluderar bredden på utmaningarna vi har framför oss, där klimat, vatten, biologisk mångfald och de globala målen kopplas ihop. Men även att diskussionen kring ”just transition” blir skarpare. Många hållbarhetsfrågor kan stå i konflikt till varandra, och det måste vi vara transparenta med, och hitta alternativa lösningar till.

Hannah Boman
Jakob Trollbäck
Sara Lindström
Hanna Näslund

Ta del av The New Divisions spaningar från klimatkonferensen Cop26 i deras blogg.

Ämnen i artikeln:

Hållbarhet

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.