Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag01.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Opinion

Trond-storyn är inte komplett

Publicerad: 21 Januari 2010, 12:48

Hovrättens dom är solklar. Trond Sefastsson har inte begått mutbrott. Men storyn är inte komplett och lagen borde ändras. För det finns väl knappast någon som tycker att det är korrekt att till exempel frilansjournalister eller vissa konsulter inte skulle kunna vara korrumperade, menar Stefan Wahlberg, journalist och före detta chefredaktör på Resumé.


Ämnen i artikeln:

DebattStefan Wahlberg

Stefan Wahlberg.

Hovrättens friande dom mot Trond Sefastsson innebär inte att det är fritt fram för journalister att ta emot hundratusentals kronor i en plastkasse i utbyte mot att göra ett tv-inslag. Den innebär att det är fritt fram för en frilansjournalist med F-skattsedel att göra det. Domen sätter fingret på en uppenbar härdsmälta i lagstiftningen som ytterst handlar om, i bästa fall, brist på insikt och, i värsta fall, brist på respekt för journalistiken.

Vi tar det kort och sammanfattningsvis från början. När jag läser igenom tingrättens 60 sidor tjocka dom, som fällde Trond Sefastsson för mutbrott, så är det en sak som framstår som uppenbar: ”storyn” är inte komplett! Här finns en av Sveriges mest upphöjda journalister, här finns grov organiserad brottslighet, hundratusentals kronor som byter ägare via plastkassar, anklagelser om livstidsdömda torpeder och till och med uppgifter om en advokat som ville bada bubbelpool med den livstidsdömdas fru. Trots allt detta så är det min övertygelse att det saknas minst en pusselbit för att storyn ska vara komplett.

Om vi sedan går över till det juridiska så vet jag till slut varken ut eller in när jag är färdig med tingsrättens dom. I sådana fall brukar det vara bäst att fria. Tingsrätten valde att fälla. Det är uppenbart att Trond Sefastsson har gjort någonting som i vart fall inte är smickrande för honom – men vad? Själv hävdar han att det handlar om en olycklig hopblandning av hans båda roller som jurist och journalist. Åklagaren och tingsrätten, å sin sida, anser att han är en korrumperad journalist. Hovrätten anser i sak ingenting eftersom de aldrig har behövt ta ställning till detta.

Det blotta faktum att Trond Sefastsson inte i formell mening har varit anställd av TV 4, utan under alla sina år har haft ett frilansuppdrag med F-skattsedel, gör nämligen att hovrätten diskvalificerar hela åtalet, vilket man förklarar på drygt två sidor. Orsaken är lika enkel som lagtekniskt korrekt: Brottsbalken talar om att det är ”arbetstagare” som kan mutas – inte underleverantörer eller frilansjournalister med egen firma. Därmed fick vi aldrig veta hur hovrätten hade bedömt det som tingsrätten behövde 60 sidor för att utveckla till en fällande dom. Klart är i varje fall att Trond Sefastsson inte har gjort någonting olagligt. Det behövde hovrätten bara ett par sidor på sig för att förklara.

Summan av kardemumman är att svensk korruptionslagstiftning lägger tonvikten på det civilrättsliga anställnings- eller uppdragsförhållandet i stället för där det borde ligga – nämligen på själva förtroendefrågan. Oavsett vad just Trond Sefastsson har gjort eller inte gjort så finns det knappast någon som tycker att det är korrekt att till exempel frilansjournalister eller vissa konsulter inte skulle kunna vara korrumperade.

I grund och botten handlar det om att riksdagen måste ändra lagen. I praktiken handlar det om att ge journalistiken samma tyngd som till exempel vetenskap, ekonomi eller juridik, vilka alla är discipliner som uttryckligen omfattas av korruptionslagstiftningen även om det inte handlar om ett formellt anställningsförhållande. Om lagen inte ändras så innebär det att riksdagen anser att svenska tidningsläsare och tv-tittare inte förtjänar ett lagskydd mot korrumperad eller köpt journalistik.

Stefan Wahlberg
Journalist och fd chefredaktör för Resumé

Tobias Rydergren

Ämnen i artikeln:

DebattStefan Wahlberg

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.