Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Tvist om domännamn i ond tro kan lösa sig

Publicerad: 29 oktober 2009, 14:20


Fråga:

Vi har sedan en tid förhandlat med ett annat företag om att bedriva viss verksamhet tillsammans. Under förhandlingarna har motparten fått reda på att vi har tänkt att starta ett nytt dotterbolag under ett visst namn. Nu har vi blivit rent ut sagt osams, och för ett par veckor sedan strandade förhandlingarna. När vi i förra veckan försökte registrera vårt nya dotterbolags namn (som slutar på .se) visade det sig att vår motpart hade hunnit före och redan registrerat domännamnet. Vad kan vi göra?

Svar:

När ett domännamn registreras under domänen .se gäller Stiftelsen för Internetinfrastrukturs  allmänna villkor. Enligt reglerna får ett domännamn under vissa förutsättningar avregistreras eller överföras till annan än den ursprungliga innehavaren av registreringen genom ett tvistlösningsförfarande som stiftelsen håller i. För att överföring ska vara möjlig krävs bl a att domännamnet är förväxlingsbart med exempelvis ett registrerat firmanamn och att domännamnet har registrerats i ond tro. En registrering anses ha skett i ond tro när syftet har varit att förhindra ett annat företag från att kunna använda ett kännetecken eller en rättighet (t.ex. företagets varumärke) som domännamn eller registreringen skett i syfte att störa affärsverksamheten för en konkurrent. Det finns alltså goda chanser att ni kan få domännamnet överfört till ert företag. Läs mer på http://www.iis.se/tvistlosning/faq_atf.shtml.

Monique Wadsted

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.