lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Tvivla mer om du vill fatta bättre beslut

Publicerad: 12 augusti 2021, 11:09

Att vela är tidskrävande, men kan vara nyckeln till rätt beslut.

Genom att tvivla kan du i själva verket fatta smartare beslut. Beate Undén, beteendevetare på Rodolfo, skriver i veckans beteendebank om att ambivalens, eller tvivel, kan göra att vi visar mindre bias och tar bättre beslut.

Ämnen i artikeln:

RodolfoBeteendebanken

Att tvivla och vara osäker anses ofta vara dåliga egenskaper. Det är obekvämt att vela, och säkerhet hos andra ses som ett tecken på styrka och beslutsamhet. Men ny forskning visar att känslor av inre konflikt och ambivalens har flera positiva sidor. Människor som ser på saker ur olika perspektiv kan potentiellt fatta smartare och mer korrekta beslut. I studien utgick man från ett klassiskt tankeexperiment för att undersöka om ambivalenta personer hade mindre extrema åsikter. Skulle deras förmåga att väga olika sidor mot varandra ge dem en mer balanserad syn på andras och egna misslyckanden? 

Vad säger forskningen?

Tänk dig att du ser en person halka på ett bananskal. Om du är som de flesta andra tänker du att personen är klumpig och att felet alltså ligger hos den själv. Om det däremot gällt dig själv, hade du förmodligen tvärtom härlett felet till situationen – att vem som helst ju skulle ha halkat på det olyckligt placerade bananskalet. Båda tolkningarna är vanliga, men egentligen extrema, och ger onyanserade bilder. I själva verket är ju orsaken till att man halkar en blandning av situation och person. 

Deltagarnas nivå av ambivalens testades först genom att de fick svara på påståenden som ”Jag har ofta både positiva och negativa känslor samtidigt.” Sedan fick de läsa om situationer liknande den med bananskalet och bedöma om det var personen eller situationen som orsakat händelsen. De fick också lösa kluriga anagram på begränsad tid. Deltagarna fick sitt resultat och det följdes upp med att de fick ge ett betyg till sig själva, antingen ”Jag är smart” eller ”Anagrammet var väldigt svårt”. 

Syftet med testerna var att se vilka av deltagarna som tillskrev sina egna respektive andras misslyckanden till antingen situationen eller personen. Resultatet visade att de mest ambivalenta personerna var de som hade mest balanserade bilder av händelserna. De var inte extremt dömande mot dem som halkade på bananskal. Men inte heller skyllde de ifrån sig på situationen när de själva presterade dåligt i anagram-testet. De minst ambivalenta däremot, var överdrivet dömande mot andra medan de härledde sina egna misslyckanden helt och hållet till att testet var för svårt. 

Och vad betyder det?

Ambivalenta människor drabbas av färre bias när de bedömer sin egen och andras prestation. Deras omdömen och beslut är inte alltid lika snabba, men kanske desto mer välinformerade. Samhället värdesätter beslutsamhet och tydlighet, varför många av oss kanske har försökt jobba bort eller dölja våra osäkra sidor. Men tidigare forskning visar att det ofta finns ambivalens i kärnan av de saker vi bryr oss mest om: såväl vår partner som vår karriär och livsstil. Så är du en tvivlande person är du i gott sällskap. 

Att tillåta sig själv att vela och se saker ur flera perspektiv är ibland både tids- och energikrävande. Men kanske är det dags att vi vågar släppa fram våra mer ambivalenta sidor? 

 

Beate Undén, beteendevetare Rodolfo

Källor
Schneider, I. K., Novin, S., Harreveld, F., & Genschow, O. (2021). Benefits of being ambivalent: The relationship between trait ambivalence and attribution biases. British Journal of Social Psychology, 60(2), 570–586

Mer från Beteendebanken:
Adderar du till dina problem i stället för att förminska dem?
Skvallra inte på utlandssemestern om du vill passa in
Känner svenskar mindre covid-skuld än resten av världen?
Därför har du en så onykter syn på dina egna prylar  
Hur kan världens mest religiösa plats vara den mest våldsamma?

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev