Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Underlig löneform

Publicerad: 29 oktober 2009, 14:19


Fråga:

På mitt jobb så har vi en ganska underlig löneform som vi som är anställda är mycket missnöjda med. Vi har en del fast lön som är ganska låg, sedan så har vi en rörlig del som baseras på hur mycket projektet man jobbar på genererar i pengar. Vi arbetar som grafiker och har ju inget att bestämma om när det gäller hur mycket projekten skall säljas in för, eller hur lång tid ett projekt tar. Detta kan alltså resultera i att vi får ett projekt som är insålt för en låg penning, men som tar lång tid att göra vilket gör att vi ju jobbar gratis om det blir övertid (för deadlinen är ju densamma).  Det kan också resultera i att om säljarna misslyckats med att sälja in projekt så får vi ju ta smällen genom att vi inte får någon lön. Är det verkligen lagligt att låta dom anställda få ta den ekomomiska smällen när ett företag inte fungerar? Om inte, hur skall man gå tillväga för att förändra? Att tala med ledningen går inte, ty vi har förökt i åratal med att få ändring. Vi vill ju heller inte att företaget skall gå under eftersom vi ju vill behålla våra jobb.

Svar:

Underliga löneformer vimlar det av ute på arbetsmarknaden men när lönen är provisionbaserad bör man vara lite mer vaksam än vanligt. Dessutom verkar det, i ditt fall, som om ni inte har en sportslig chans att påverka utfallet vilket gör det ännu mer "spännande". Sverige har en rätt svag arbetsrättslagstiftning som faktiskt ger en arbetsgivare bl.a. rätten att anställa utan en krona i ersättning Jo, det är faktiskt sant, det är i princip lagligt att vara slav i Sverige 2008. I stället har vi, arbetsgivarorganisationer och arbetstagarorganisationer (fack), sedan 1938 valt att reglera arbetsmarknaden i Sverige via kollektivavtal och det är ockaså därför fackförbunden har rätt att tvinga till sig kollektivavtal på arbetsmarknaden. Personligen tycker jag att alla anställningar ska ersättas skäligt och med en fast, rimlig grundlön som gör att man kan planera sin privatekonomi. Det blir lite svårt att betala hyran, lånen, maten och barnomsorgen med "kanske-pengar".

Nina Malmström

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.