Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Vad är det egentligen som gör hämnden ljuv?

Publicerad: 2 september 2021, 12:57

Vad vill vi helst ha: hämnd eller förståelse? Det utforskas i veckans Beteendebank.

Det brukar sägas att hämnden är ljuv, men varför? Beate Undén, beteendevetare på Rodolfo, skriver om ett experiment som föreslår att vi egentligen inte alls vill hämnas – utan bli förstådda.


Ämnen i artikeln:

RodolfoBeteendebanken

Hämnd är ett tema som inspirerar till film, musik och konst. Inspirerar gör den nog också till fantasier om att slå tillbaka mot dem som sårat oss eller bara betett sig svinaktigt – på jobbet, i sociala medier eller på tunnelbanan. Men vad driver egentligen hämndbegär? Är det viljan att skapa objektiv rättvisa genom att korrigera fel som begåtts? På Quora är de mest gillade inläggen om hämnd de där förövaren förstått att de begått ett fel, snarare än att de fått lida för det de gjort. Ligger alltså hämndens ljuvlighet snarare i att offret får bli förstådd? Två forskare från Chicago tittade närmare på saken. 

Vad säger forskningen?

I ett online-experiment berättade man för deltagarna att en kollega hade lämpat över merparten av ett gemensamt projekt på dem, trots att de båda skulle få samma ersättning för uppgiften. Deltagarna fick sedan makten att förminska kollegans ersättning, samt skicka ett meddelande till dem om varför de i så fall gjort det. De flesta förminskade naturligt nog bonusen. Men många valde dessutom att lägga ner extra tid och även skicka meddelandet ”Din bonus har minskats eftersom du har betett dig orättvist mot mig.” 

I en uppföljande studie var deltagarna i stället tvungna att välja mellan att minska bonusen och att skicka meddelandet. De kunde, om de ville, minska kollegans ersättning med så mycket som 90 %, men i så fall fick de inte förklara sin motivation till att göra det. För de flesta var det viktigare att kollegan skulle få veta att de gjort fel, och de valde att sända meddelandet i stället för att reducera bonusen. 

Och vad betyder det?

Kanske är situationen med kollegor som tar åt sig äran för ens eget hårda jobb smärtsamt välbekant för dig. Studien visar dock att bara det att straffa den som felbehandlat oss inte verkar tillräckligt. Det viktigaste, och det som verkar ge oss en verklig känsla av upprättelse, är att personen får veta vad de gjort fel. Många kan alltså till och med tänka sig ett mildare straff om ”gärningsmannen” förstår dem och deras lidande. Det här har betydelse för rättssystemet, och innebär att medling eller annan kommunikation med förövaren kanske är mer tillfredsställande för ett brottsoffer än att någon får ett långt straff. Kanske finns här också ett medskick till arbetsplatserna – mer kommunikation med och förståelse för dina kollegor kan bidra till mindre behov av att hämnas och i förlängningen en mindre tävlingsinriktad jobbkultur. 

 

Beate Undén, beteendevetare Rodolfo

Källor
Molnar, A., Chaudhry, S., & Loewenstein, G. (2020). 'It's Not About the Money. It's About Sending a Message!': Unpacking the Components of Revenge. It's About Sending a Message.

Läs mer från Beteendebanken:
Var uppmärksam på ditt färgspråk när du kommunicerar i olika kulturer
Adderar du till dina problem i stället för att förminska dem?
Därför har du en så onykter syn på dina egna prylar  
Hur kan världens mest religiösa plats vara den mest våldsamma?
Gör den annalkande vaccinationen konsumenterna försiktigare? 

Ämnen i artikeln:

RodolfoBeteendebanken

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.