Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Vad är genomsnittslönen för en grafisk arbetare?

Publicerad: 29 oktober 2009, 14:19


Fråga:

Jag är en kvinna på 40 år som har jobbat på samma företag i 10 år nu. Jag    jobbar deltid 80 % och har en lön på 15 800 kr. före skatt. På heltid skulle    det bli 19 750 kr. De sista fyra åren här har min lön ökat med 1 500 kr. Jag    tycker det låter lite...

Vad är genomsnittslönen för en grafisk arbetare? Min arbetsgivare vill ge    mig och mina två medarbetare samma lön, därför har jag fått stå tillbaka    medan dom har fått mer, jag har hela tiden legat högre än dom för att jag    har varit anställd längre. Hur ska jag ställa mig till detta resonemang i    år tycker du?

Svar:

Att titulera sig "grafisk arbetare" innebär att du, i mitt huvud i varje   fall, kan jobba med vad som helst inom grafisk design eller produktion. Du   kanske kunde varit lite mer specifik med uppdragets beskrivning så hade jag   haft lättare att bedömma om din lön varit snålt tilltagen eller skrämmande   låg. En snittmånadslön för den grafiska branschen  generellt, när det   gäller produktionsledet, ligger på ca. 23 000:-/mån. Då bör man dock veta   att att spannet för underlaget börjar från 18 000:- och toppar kring dryga   40 000:-/mån. Arbetar man inom ex. kreatörsleden så kan toppen på spannet   bli betydligt högre.

Emmeli Prevorsek

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.