Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Vad fick #näringslivetbackarupp att ändra sig kring säkerheten i Almedalen?

Publicerad: 18 mars 2019, 13:48

Uppropet #näringslivetbackarupp krävde bättre säkerhet i Almedalen och hotade med att nobba politikerveckan. Nu undrar jämlikhetsstiftelsen Make Equal vilka åtgärder från kommunen, Region Gotland och Polisen som fått företagen att ändra sig.


Ämnen i artikeln:

AlmedalenMake Equal

De två senaste årens Almedalsveckor har kantats av diskussioner om demokrati och nazistiska organisationer, eftersom Nordiska motståndsrörelsen under olika former tillåtits medverka. I juli förra året, strax efter Almedalsveckan, gick flera företag, bransch- och arbetsgivarorganisationer ut i uppropet #näringslivetbackarupp och krävde bättre säkerhet i Almedalen. Nu har de meddelat att de fått den respons de önskat och att de kommer att närvara under årets politikervecka, vilket får oss att bli nyfikna på vad som fick dem att ta ett sådant beslut!

Nu vänder vi oss alltså till er, ni 20 organisationer som gick ut med det gemensamma ställningstagandet i juli. I uppropet skrev ni "Vi företag är sällan måltavla för dessa attacker. Våra arrangemang är inte direkt påverkade. Hotet riktas i första hand mot ideella och politiska organisationer samt medier." Vi på Make Equal har under dessa två år, tillsammans med en rad andra rättighetsorganisationer, riktat stark kritik mot såväl polis som arrangörerna av Almedalsveckan just för att vårt och många andras demokratiska utrymme hotas av Nordiska motståndsrörelsen närvaro. Vi är alltså en av de måltavlor som uppropet nämnde, och tackar för solidariteten i juli. Det betydde mycket att även ni vars verksamheter och medarbetare inte är direkta måltavlor ställde krav på att uppehålla grundläggande mänskliga fri- och rättigheter. Det är och måste fortsätta vara frågor som angår oss alla.

Men nu vill vi hemskt gärna också höra den "bra responsen" så att vi, som ni, kan planera vår närvaro för sommaren 2019. Vi förstår att något skiljer sig åt i år från tidigare år eftersom ni väljer att medverka. Ni ställde exempelvis kravet att "folk som begår våldsbrott och hatbrott konfronteras och lagförs" samt att "man tillämpar ordningslagen och lagen om hets mot folkgrupp bättre". Under de två år som Nordiska motståndsrörelsen medverkar har ytterst få (om ens några?) av de överträdelser som rapporterats lagförts. Våra två polisanmälningar har inte lett till åtal – och våra systerorganisationers anmälningar har även de lagts ner alternativt skjutits upp. Så nu undrar vi: Hur har arrangörer och polis planerat att uppfylla detta under årets almedalsvecka?

Ni bakom #näringslivetbackarupp ställde krav på förbättringspunkter för hur kommunen, Region Gotland och polisen skulle skydda både individer och organisationer från extremistiska element. Nu säger ni att ni fått gehör för dessa krav och därför valt att inte bojkotta utan i stället närvara precis som tidigare år. Vi vill gärna veta vad som övertygade er.

Ämnen i artikeln:

AlmedalenMake Equal

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.