Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Vad kan jag ta i reklamarvode?

Publicerad: 12 april 2012, 11:08


Ämnen i artikeln:

Fråga advokaten

Fråga:
Jag har fått en förfrågan att delta i en reklamfilm. I filmen ska jag delta med mitt eget namn och berätta om mig själv och mitt yrke. Jag ska nog inte prata om produkten utan bara om mig själv. Med andra ord ska mitt varumärke stärka deras varumärke. I filmen kommer jag att delta.

Jag är inte alls särskilt känd, men dom verkar vilja ha med just mig ändå.
Dom har haft väldigt svårt att specificera mitt arvode, dom frågar vad jag vill ha, något som jag inte har någon aning om.

Det kommer innebära en resa inom Sverige för mig och 1-2 dagars arbete. Men det är ju sättet som dom vill använda mitt (lilla) varumärke som jag anser skulle vara värt något.

Jag förstår om detta är en svår uppskattning att göra, men kan du ge någon indikation? Minst 20.000+moms anser jag själv, men det kanske borde vara mycket mer..

Svar
:

Som du sa är det en mycket svår uppskattning att göra. Det finns inga direkta tariffer som är tillämpliga och allt beror på hur känd du är, hur länge filmen ska visas, hur många länder den ska visas i, om filmen är en del i en större kampanj osv.

Det råd jag kan ge dig är att kontakta en skådespelar- eller modellagentur och be dem förhandla åt dig. Du ersätter dem genom en procent på den ersättning som de förhandlar fram åt dig. Det kan det vara värt för att veta att du får rätt ersättning och att du också i övrigt får rimliga villkor.

Har du en fråga till Monique?
Maila: fragaadvokaten@resume.se

Monique Wadsted

Ämnen i artikeln:

Fråga advokaten

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.