Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Vad tjänar man som lärling?

Publicerad: 29 oktober 2009, 14:19


Fråga:

Jag har planer på att söka ett jobb som Reklamtryckare och maskinoperatör, och jag undrade bara vad man kan förvänta sig att tjäna under dom två första åren då man måste jobba med lärlingslön, det är vissa krav ställda på att man bör ha erfarenhet av Photoshop och liknande då en del utav jobbet består utav någon sorts grafisk formgivning.

Svar:

Är det en renodlad lärlingsutbildning är det inte orimligt att man har en lärlingslön under den aktuella "inlärningsperioden". Lärlingslönen som medel ska vara kopplat till  kunskapsnivå och ålder på den anställde. I takt med att insikt och kunskap ökar ska också lönen öka. Tanken är att man ska lära sig ett yrke på en specifik arbetsplats och vid lärlingstidens slut vara en "fullfjädrad" yrkesman/kvinna. Lönenivåerna för denna "yrkesutbildningstid" börjar från knappa 10 000-15 000:-/mån.

I ditt fall är jag osäker på om det är lärling du ska vara..... Du förväntas tydligen ha vissa förkunskaper i yrket. Det kan handla om begreppet ingångslön och då pratar vi om löner kring 20 000-25 000:-/mån.

Emmeli Prevorsek

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.