Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Vågar jag uttala mig för journalister?

Publicerad: 29 oktober 2009, 14:20


Fråga:

Jag arbetar på ett kommunalt dagis som är mycket misskött. Jag har kontakt med en journalist som vill skriva om detta. Kan jag uttala mig utan risk för repressalier?

Svar:

Det så kallade meddelarskyddet och meddelarfriheten gäller för kommunalt anställda. Meddelarfriheten innebär att du har rätt att informera pressen utan att riskera att bli straffad för det. Meddelarskyddet innebär att kommunen inte har rätt att efterforska vem det är som har lämnat uppgifter till pressen. Vidare gäller något som kallas repressalieförbudet. Det innebär att det är förbjudet att hota offentligt anställda med indragna löneförmåner, omplacering och liknande för att de har uttalat sig i pressen. Det har dock visat sig att just repressalieförbudet har vissa brister på kommunal nivå. Kommunala chefer kan nämligen bara bli åtalade för tjänstefel om de bryter mot repressalieförbudet som en del av sin myndighetsutövning. I normala fall uppträder en kommunal chef i den här typen av situation inte som myndighetsutövare utan som arbetsgivare.

Tidskriften Riksdag & departement uppmärksammar dock i sitt senaste nummer att den pågående grundlagsutredningen kommer att föreslå en straffskärpning så att kommunala chefer som bryter mot repressalieförbudet oavsett om det sker inom ramen för myndighetsutövning eller inte ska kunna dömas för tjänstefel. Innan den ändringen träder i kraft kan det alltså vara lite vanskligt att uttala sig.

Monique Wadsted

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.