Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Vår högsta krisledning får inte se ut som en dockteater

Publicerad: 17 november 2020, 08:49

Johan Carlsson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

”Om regeringen och FHM tycker att svenska folket dricker för många hotshots och skriker för högt om publik på Falkenberg-Varberg, så är rådet att förstärka allvaret i situationen med någon slags kommunikativ hygiennivå”, skriver Spoons Daniel Lagerqvist med anledning FHM:s presskonferenser.


Ämnen i artikeln:

FolkhälsomyndighetenStefan LöfvenSpoon

Stefan Löfven hade kallat in sina kärntrupper, redo för Mordor.  Det är allvar nu.

Presskonferens med regeringen för hårdare restriktioner kring Covid-19.

Lena Hallengren, Per Bolund, Mikael Damberg är på plats. 

Så även Johan Carlsson från Folkhälsomyndigheten.

”Det här är begränsningar som saknar motsvarighet i modern historia” dundrar statsministern och försöker se extra trumpen ut.

Jag hör orden men kan inte ta in dem.

Allt jag ser är inrikesminister Mikael Damberg flackandes med blicken mellan Zoom och Teams. Var ska han titta? Sitter han i en städskrubb på Näringsdepartementet? Varför ser man bara huvudet på karln?

Och när Johan Carlsson för femte gången frågar moderator Löfven ”jag kanske kan svara på den frågan?” ser vi endast fragment av den man som ska leda oss ur den svåraste pandemin i mannaminne. Dataskärmen bländar nämligen helt hans ögon.

Vi tar det en gång till.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör uppmanar alltså folk att skärpa till sig och följa ”begränsningar som saknar motsvarighet i modern historia” men det ser ut som att han gör det från ett LAN-party i Sandviken.

Twitters finest, Viktor Barth-Kron, sa det som vanligt bra efteråt: ” Möjligen ett sidospår, men en central presskonferens med statens högsta krisledning får faktiskt inte se ut så här.”

Nej det får faktiskt inte det.

Man kan fnissa åt presskonferensen och det gjorde även jag initialt. 

Mindes åklagare Krister Peterssons upphaussade presskonferens om Palmemordet i juni som skulle ge oss medicinen för Sveriges djupaste sår men som slutade i komik. Petersson och spaningsledare Hans Melander läste högt ur en Powerpoint om handlovsväskor och att man inte ”kom runt en person som gärningsman”.  

Sverige skrattade och somnade om.

Kul! Eller?

Nja. Om nu regeringen och FHM tycker att svenska folket dricker för många hotshots och skriker för högt om publik på Falkenberg-Varberg, så är rådet att förstärka allvaret i situationen med någon slags kommunikativ hygiennivå.

Så vad kan vi kräva av statens främsta företrädare när det kommer till retorik och kommunikation? Tja, alla behöver kanske inte vara Obama men nog kan det svenska folket förvänta sig en hygglig uppsättning backdrop för skattepengen?

Att staten kan få igång ett Teams-möte.

Sverige befinner sig i djup kris. Vi behöver alla ta ansvar för att rida ut stormen.

Då får inte landets högsta krisledning se ut som en dockteater.

/Daniel Lagerqvist, PR- och kommunikationsrådgivare Spoon

 

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.