Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Var steget före med Share of search

Publicerad: 25 juni 2021, 06:58

Arash Gilan och Alexander Vucic.

Viva Medias Arash Gilan och Alexander Vucic borrar om vad marknadsföringsgurun Mark Ritson kallar ”det sexigaste som finns inom marknadsföring” – Share of search.


Ämnen i artikeln:

SökordsmarknadsföringGoogleViva MediaMark Ritson

Nyligen hade jag förmånen att få podda med han som Resumé kallar för ”marknadsföringsvärldens största popidol” Mark Ritson i vd-podden. Inför avsnittet hade min kollega och varumärkesstrateg Alexander Vucic pratat en hel del om fenomenet som Mark kallar det sexigaste som finns inom marknadsföring. Tillsammans tänkte vi nu reda ut vad det egentligen är och hur det kan användas av marknadsförare.  

Share of search (SOS), eller andel av söket på svenska, är ett nytt mätetal som med hjälp av sökdata via Google Trends kan indikera på marknadsandel och även förutspå marknadstillväxt. I dag finns det system där ute som gör en mer noggrann inhämtning av data där man kombinerar flera olika sökkällor exempelvis Google, Bing, YouTube, Twitter, Instagram osv. Share of search ska inte förväxlas med varken Share of voice eller Share of market utan har en unik position i kundresan där vi genom data i realtid, beroende på volym, kan identifiera efterfrågan kring vårt varumärke.    

Där vi förr i tiden pratade med varandra om olika varumärken kan vi i dag mäta det vi pratar om genom hur vi faktiskt söker. Idag söker vi nämligen oftast efter det vi vill köpa eller har köpt. Då vi har en mental lista på 2-4 varumärken som vi väljer mellan kommer vi med största sannolikhet att söka efter dessa varumärken. Eller så snubblar man in på något nytt varumärke för att de kanske hade en kampanj inom den kategorin som man just då hade ett intresse för.

Om det skulle visa sig att vår faktiska marknadsandel är mindre än vår Share of search – ja då växer vi. Hur kan vi då veta det?

Vad det indikerar är att det finns ett större samt ökat intresse för vårt varumärke än vad försäljningen just nu visar. Detta så kallade ”lagget” kan varierar i tid beroende av kategori men vi kan säga att Share of search ligger alltid före vår faktiska marknadsandel (Share of market) därav förutsägbarheten. Så lika väl som vi kan förutspå en tillväxt kan vi också bli varnade innan det börjar gå sämre.

Även om det finns få sökningar på varumärken låt oss säga väldigt lokala varumärken eller B2B varumärken så har datan ändå ett representativt värde som indikator. Eftersom Share of search indikerar intresset inom målgruppen så är datan ändå representativ som referens. Vissa vill mena att det krävs väldigt stora sökvolymer, men då kan vi också diskutera huruvida resultatet från en traditionell enkätundersökning vid enstaka tillfällen egentligen ger en rättvis bild. Men det är en annan diskussion.

Share of search som mätetal är inte fulländat, verktyget är i sin linda och det finns fortfarande detaljer som kan diskuteras. Exempelvis så finns det skepsis kring tron på att alla som köper en Snickers gör en sökning innan eller skriver om Snickers på digitala plattformar. Men vi vill mena på att marknadsförare bör lära sig tolka Share of search och titta på trenderna för att kunna ta affärsmässiga beslut på en strategisk nivå. Man kan säga att ett bolag har ambition av att nå en viss marknadsandel (Share of market), det i sin tur leder till en strategi om en andel av reklambruset (Share of voice) som sedan manifesteras i sökandel online (Share of search). 

För mindre och mellanstora bolag som tidigare kände att hela arbetet kring varumärket kostar väldigt mycket pengar att genomföra och mäta så finns det nu ett billigare och till och med gratis alternativ. Det öppnar upp möjligheten till bättre och smartare marknadsstrategier. Kanske får vi se fler företag som utmanar inom olika kategorier efter att man börjar arbeta med Share of search som en väsentlig del av sitt långsiktiga och kortsiktiga arbete mot en hållbar tillväxt.

I vår mening bör en marknadsförare alltid ha målet att skapa värde och Share of search kan rätt använt vara ett oerhört värdeskapande verktyg.

Arash Gilan, vd på marknadsföringsbyrån Viva Media 

Alexander Vucic, varumärkeskonsult på Viva Media

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.