Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

”Vår vithet – ett demokratiproblem”

Publicerad: 25 april 2016, 11:59

Irena Pozar, chef för sociala medier på Bonnier Tidskrifter.

Foto: Sanna Wolf-Watz

År 2016 är ett mångfaldsarbete inte bara en möjlighet, utan en nödvändighet. Annars är alla vackra ord om yttrandefrihet och demokrati ingenting värda, skriver Irena Pozar, sociala medier-chef på Bonnier Tidskrifter.


Ämnen i artikeln:

MediebranschenJämställdhetIrena PozarMångfald

Jag var i Göteborg nyligen för att delta på Mediedagarna 2016. Jag brukar inte gå på sådant annars och inte särskilt många efterfrågar min närvaro på scen. Men i år var jag i alla fall där, inbjuden för att sitta i panelen och samtala om näthat.

Hela dagen gick bra. Jag överlevde två flygresor och att stå på scen. Men herregud vad vitt det var. ÖVERALLT. Efter en snabb koll i seminarieprogrammet stod det klart: jag kan räkna antalet svenskar med utländskt klingande namn på ena handen (och då blev det fingrar över).

Att världen, Europa och Sverige har problem med den här frågan vet vi. Att mediebranschen har problem med den vet vi mycket väl. Nyligen kom en rapport som visade att fler mediechefer heter Anders än som är kvinnor. Jag kan lova att det sett till hela mediebranschen också finns fler som heter Lisa än sådana som har icke-nordiska namn.

Det är ett problem av flera anledningar. Ett är bristen på möjligheten att skapa igenkänning. Barn växer upp och kan inte identifiera sig med dem som står på scen, som skriver i tidningar och syns i reklamfilmer. Rent krasst är det också ett problem för kvaliteten på det vi levererar. Fler perspektiv gör texter, produkter och marknadsföring bättre. Ett helvitt och västerländskt perspektiv är ett sömnpiller.

Men framför allt handlar det om demokrati. Särskilt för oss som är journalistiskt aktiva. Om vi alla har samma bakgrund, värderingar och syn på hur en människa ser ut går vi miste om en oerhörd mängd information. Information som vi behöver för att utvecklas, men som vi också är skyldiga omvärlden att ge. Avsaknaden av mångfald skapar blinda fläckar som i längden kan bli farliga.

År 2016 är ett mångfaldsarbete inte bara en möjlighet, utan en nödvändighet. Annars är alla vackra ord om yttrandefrihet och demokrati ingenting värda. "Det här har man hört förr, kom med något nytt", kanske du tänker nu. Absolut! Ge mig bara en publik med fler invandrare än Anders-döpta så lovar jag att byta ämne.

Irena Pozar
Chef, Bonnier tidskrifter sociala medier och opinionsbildare i Resumé

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.