Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Våra politiska motståndare ogillar oss – men inte så mycket som vi tror

Publicerad: 9 juli 2020, 08:51

Många talar om polarisering som 2010-talets stora politiska trend, men är hatet för meningsmotståndare verkligen så starkt som det kan se ut? Rodolfo har hittat en färsk studie som har undersökt fenomenet.


Ämnen i artikeln:

BeteendebankenRodolfo

I veckan misslyckades de förhandlingar som skulle leda till en bred migrationspolitisk överenskommelse. Partierna själva menar att de står för långt ifrån varandra för att kunna nå ett beslut och anklagar den andra sidan för att bära huvudansvaret för haveriet. Samtidigt pågår den amerikanska valrörelsen där mätningar visar att väljare motiveras mer av avsky för motståndaren än respekt för den egna kandidaten. Polariseringen utmanar demokratin men en ny studie antyder att klyftorna kanske ändå inte är så stora som vi tror. Våra motståndare verkar nämligen inte avsky oss lika mycket som vi befarar. 

 

Vad säger forskningen?

Hur vi beter oss mot politiska motståndare präglas dels av vår upplevelse av dem, men också av hur vi tolkar att de i sin tur upplever oss. En ny studie undersökte så kallad meta-perception, det vill säga hur man uppfattar andras syn på en själv. Forskarna var intresserade av hur demokrater och republikaner i USA trodde att deras politiska motståndare upplevde dem. Deltagarna fick först frågor om hur varma eller kalla de kände sig gentemot sina politiska motståndare samt hur utvecklade och civiliserade de ansåg dem vara. Därefter fick de ange hur de trodde att deras motståndare skulle bedöma det egna partiets sympatisörer på dessa skalor. Slutligen undersökte man deltagarnas villighet att skada landet och tumma på demokratiska principer för att förstöra för den andra sidan. Deltagarna fick till exempel ta ställning till påståendet, ”Jag tycker att [demokrater/republikaner] ska göra allt i sin makt för att förstöra för [motståndspartiet], även om det på kort sikt skadar landet.” Exempel på sådan skada kunde vara att göra avkall på yttrandefriheten genom att stänga ner antingen liberala eller konservativa nyhetsmedier.

Resultatet visade att demokrater och republikaner ogillar och avhumaniserar varandra lika mycket. Ogillande och avhumanisering var också tydligt kopplat till viljan att tillfälligt skada demokratin och landet för att gynna det egna partiet. Men mer slående var att deltagarnas meta-perception, alltså nivån av avhumanisering och ogillande de trodde att motståndarna hade mot dem, var dubbelt så stor som vad motståndarna faktiskt rapporterade. 

 

Och vad betyder det? 

Människor på båda sidorna av den politiska mitten gör alltså rätt i att tro att den andra sidan ogillar dem—men inte så mycket som de befarar. De här felaktiga meta-perceptionerna kan mycket väl tänkas accelerera polariseringen; båda sidor övertygas om att det ideologiska avståndet är större än vad det faktiskt är vilket gör att det ömsesidiga ogillandet förstärks och klyftan växer enligt snöbollseffekten. 

 

En lösning som forskarna föreslår är att helt enkelt ge partisympatisörer och politiker korrekt information om hur motståndarna ser på en, för att minska inflytandet av de här meta-perceptionerna. Det borde vara en enklare väg att gå än att be dem identifiera sig med eller börja gilla den andra sidan. En annan studie har visat att när meta-perceptioner som vita och muslimska amerikaner hade om varandra blev korrigerade till att matcha verkligheten, minskade de vitas avhumanisering av muslimerna. Vårt ogillande av våra politiska motståndare gör oss alltså villiga att inte bara skada dem utan även demokratin och landet vi lever i. Det understryker vikten av att spräcka de politiska bubblorna och om inte börja gilla varandra mer så åtminstone få veta att vi inte är så ogillade som vi tror.
 

Källor

Moore-Berg, S. L., Ankori-Karlinsky, L. O., Hameiri, B., & Bruneau, E. (2020). Exaggerated meta-perceptions predict intergroup hostility between American political partisans. Proceedings of the National Academy of Sciences.

Kteily, N., Hodson, G., & Bruneau, E. (2016). They see us as less than human: Meta-dehumanization predicts intergroup conflict via reciprocal dehumanization. Journal of Personality and Social Psychology, 110(3), 343–370.

Beate Undén, Beteendespecialist Rodolfo

Ämnen i artikeln:

BeteendebankenRodolfo

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.