Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Varför njuter vi av att att bli skrämda?

Publicerad: 13 januari 2022, 14:35

Enligt forskningen upplever människor i vissa situationer det som givande att bli skrämda, och det kan till och med göra en på bättre humör. Rodolfos beteendevetare Rosanna Rippel reder ut varför.


Ämnen i artikeln:

BeteendebankenRodolfo

Nu när kyla och vintermörker omsluter oss kan det vara extra mysigt att krypa upp framför en skräckrulle. Men varför tycker vi att det kan vara härligt att bli skrämda egentligen?

Vad säger forskningen

I följande studie undersöktes neural aktivitet, stress och humör i relation till att frivilligt utsätta sig för intensiva negativt betingade upplevelser. Deltagare till studien var personer som själva redan hade köpt biljetter för att besöka ett ”extremt” spökhus.

Genom enkäter som deltagarna fick fylla i före och efter besöket kartlades deras förväntningar, upplevelser och humör och hur de påverkades av besöket. Forskarna mätte även förändringar i elektromagnetiska signaler hos besökarna (EEG). Enkätens resultat och EEG-mätningen sammantaget tyder på att deltagarnas humör förbättrades av upplevelsen. Speciellt för deltagare som sagt att de kände sig trötta, uttråkade eller stressade innan spökhusbesöket såg man en skillnad. Genom EEG uppmättes lägre nivåer av stress hos dessa personer efteråt. Många rapporterade också en känsla av att ha åstadkommit någonting och att ha lärt sig någonting om sig själva.

Forskarna menar att studiens resultat kan vara en del av förklaringen till den eufori som många rapporterar att de upplever efter att ha blivit skrämda. Möjligen skulle skrämmande upplevelser kunna hjälpa människor att hantera kommande stressmoment, menar de.

 

Vad betyder det?

Ibland kan stimuli som i vanliga fall upplevs som negativt, exempelvis sådant som skrämmer slag på oss, istället kännas givande. Speciellt om vi själva frivilligt har sökt upp den typen av miljö eller intryck. Enligt denna studie kan den självvållade rädslan till och med bidra till minskad stress och bättre humör. Så nästa gång du känner att du skulle behöva koppla av och samtidigt känna dig stimulerad är det kanske inte en så dum idé att streama en skräckfilm som kvällsunderhållning.

Källa:

Kerr, M., Siegle, G. J., & Orsini, J. (2019). Voluntary arousing negative experiences (VANE): Why we like to be scared. Emotion, 19(4), 682.

 

Ämnen i artikeln:

BeteendebankenRodolfo

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.