Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Opinion

Varför tänker Almedalsbesökarna så lite på sin säkerhet?

Publicerad: 2 juli 2018, 06:07

Låt inte en rysk agent knäcka ditt "hejsan"-lösenord under Almedalen. Det menar pr-konsulten och 500 Stockholms grundare Simon Strand.


Om jag hade varit rysk agent hade jag gjort en diskret storsatsning på årets Almedalsvecka. Där håvar man in nästan alla "samhällsviktiga" personer i ett svep, de är dessutom berusade, surfar på öppna wifi-nätverk, låser inte dörren till sina boenden eftersom det går för många personer på varje nyckel och laddar sina telefoner obevakat i var och varannan mingelhörna.

Säkerhetsluckorna är så många och så uppenbara att det måste vara som att ta godis för barn för någon som är specialiserad på att tillskansa sig hemlig information. Och med drygt två månader kvar till valet finns det tydliga incitament att göra just det.

Och allt som kan göras, kommer att göras, tror jag är en bra tumregel i fråga om otillbörlig påverkan och angrepp på västerländska demokratier år 2018. Även om den går lite stick i stäv med den svenska mañanamentaliteten i säkerhetsfrågor — den som i andra sammanhang förknippas med kulturer på sydligare breddgrader.

I Sverige är säkerhetsmedvetandet av förklarliga skäl inte särskilt högt. Det är svårt att tänka sig att om Shin Bet eller MI5 mejlat en perifer myndighet och bett dem att inte outsourca hela nationens körkortsregister så hade denna önskan ignorerats. Har man inte varit i krig på över 200 år är det lätt att sänka garden, och kanske rentav rationellt, åtminstone fram till nyligen. Men läget är förändrat nu, och då kan det vara svårt att plötsligt ställa om sitt mindset, men samtidigt nödvändigt om man inte vill bli utnyttjad.

När Bilddagboken hackades för ungefär tio år sedan kom hundratusentals svenska användarkontons uppgifter på villovägar. Med dessa uppgifter som underlag gick det att utläsa Sveriges vanligaste lösenord. Allra vanligast var '123456', tätt följt av 'bajskorv', och därefter 'hejsan', 'fotboll' och 'hallon'.

Det är en skrämmande tanke att främmande makt kan springa runt och testa att slå in "123456" och "bajskorv" på måfå där mobiler och datorer ligger obevakade i olåsta lägenheter och ganska snart få en lyckoträff. Men tyvärr är det nog så.

Simon Strand, grundare, 500 Stockholm.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.